Πώς να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά φάρμακα

Ο μύκητας των νυχιών είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές παθήσεις. Μια μυκητιασική λοίμωξη επηρεάζει την πλάκα των νυχιών, το κρεβάτι του νυχιού και το περιβάλλον δέρμα. Αν και τα χέρια μπορούν επίσης να μολυνθούν, η μυκητίαση εντοπίζεται πιο συχνά στα δάχτυλα των ποδιών. Ένα αόρατο παθογόνο μεταδίδεται στα πόδια μέσω υγρών επιφανειών ή μέσω του αέρα σε λουτρά, σάουνες, πισίνες, γυμναστήρια και άλλους χώρους με υψηλή υγρασία.

Αν και ο μύκητας των νυχιών είναι στατιστικά πιο συχνός σε ηλικιωμένους άνδρες που έχουν κακή υγεία, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Τα παιδιά συχνά φέρνουν την ασθένεια μαζί τους από κατασκηνώσεις ή αθλητικούς συλλόγους. Μερικές φορές μπορεί να μολυνθείτε στο σπίτι με συγγενείς. Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, είναι σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η μόλυνση και να ξεκινήσει η θεραπεία.

Τύποι μύκητα νυχιών

Υπάρχουν χιλιάδες μύκητες που μπορούν να παρασιτίσουν έναν άνθρωπο ή να ζήσουν ειρηνικά μαζί του. Λίγα από αυτά προκαλούν ονυχομυκητίαση ή με άλλο τρόπο καταστρέφουν την πλάκα των νυχιών.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί την αλλαγή στη δομή των νυχιών, κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό. Με βάση τα εξωτερικά σημάδια, την κατάσταση του δέρματος και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ένας ειδικός μπορεί να προσδιορίσει το παθογόνο.

Πριν συνταγογραφήσει τη θεραπεία, ο γιατρός πρέπει να διαγνώσει τον μύκητα των νυχιών των ποδιών

Η καταστροφή της πλάκας ξεκινά με μόλυνση με έναν από τους ακόλουθους μύκητες:

 • δερματόφυτα. Κοινά παράσιτα που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η παθολογική διαδικασία αναπτύσσεται σε φόντο ασθενούς ανοσίας. Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υγιές, η μόλυνση περιορίζεται σε ένα βραχυπρόθεσμο, ελάχιστα αισθητό ξεφλούδισμα. Μπορούν να μαζέψουν σπόρια σε υγρό περιβάλλον που συμβάλλει στην ταχεία αναπαραγωγή του μύκητα Trichophyton menagrophytes. Αυτό το δερματόφυτο εμφανίζεται κυρίως στους αντίχειρες. Ήδη στο αρχικό στάδιο, το δέρμα γύρω από τα δάχτυλα υποφέρει. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε με άλλα δερματόφυτα σε μια υγρή σάουνα ή μπάνιο στο σπίτι σας. Στην αρχή, το Trichophyton rubrum γίνεται αισθητό μόνο στο τέλος της πλάκας, αλλά σταδιακά αιχμαλωτίζει ολόκληρη την επιφάνεια μέχρι τη ρίζα. Η μόλυνση συνοδεύεται από στρωματοποίηση.
 • μύκητες ζύμης. Μολύνετε το δέρμα των χεριών ή των ποδιών και αναπτύσσετε γρήγορα προστασία έναντι της φαρμακευτικής αγωγής. Μύκητες όπως η Candida μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα ή στους βλεννογόνους σας για χρόνια μετά τη μόλυνση. Τα σημάδια της νόσου εμφανίζονται μόνο όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο - για παράδειγμα, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Το επίκεντρο της μόλυνσης αναπτύσσεται στη ρίζα. Το νύχι αλλάζει γρήγορα χρώμα, γίνεται θαμπό. Χωρίς συστηματική θεραπεία, η νόσος δεν υποχωρεί, αλλά σπάνια εξελίσσεται στο οξύ στάδιο. Με την ενίσχυση της ανοσίας, η βλάβη μπορεί προσωρινά να εξαφανιστεί.
 • Μούχλα. Οι μούχλες, από τις οποίες οι επιστήμονες μετρούν περισσότερα από 40 είδη, είναι συχνά υπεύθυνες για σοβαρές συστηματικές βλάβες. Η μούχλα εξαπλώνεται τόσο ενεργά που οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι πάντα οριστικές ως προς τη φύση της νόσου. Ως αποτέλεσμα, ο μύκητας δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα ή δεν αντιμετωπίζεται με διάφορα φάρμακα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ωμής βίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δεν βρείτε φάρμακο για έξι μήνες, κινδυνεύετε να αναπτύξετε σοβαρές επιπλοκές.

σημάδι

Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης, είναι αδύνατο να ανιχνεύσετε μόνοι σας τον μύκητα. Η κατάσταση της πλάκας των νυχιών δεν αλλάζει έως ότου τα ζωντανά κύτταρα του μύκητα φτάσουν σε μια κρίσιμη μάζα. Τα νύχια και το δέρμα αποικίζονται γρηγορότερα όταν η φυσική σας άμυνα εξασθενεί:

 • επιδεινωμένη υγεία - εξασθενημένη ανοσία λόγω ανεπαρκούς ή μη ισορροπημένης διατροφής, επιθέσεων από ιούς ή κρύου καιρού.
 • το σώμα δεν έχει τους πόρους για να αντισταθεί στην ασθένεια.
 • Διαταράσσεται η διατροφή στο κρεβάτι των νυχιών.

Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες απουσιάζουν, η ασθένεια θα ξεκινήσει ούτως ή άλλως, αλλά θα εξελιχθεί απαρατήρητη από εσάς και τους άλλους.

Όταν ο μύκητας έχει καταφέρει να διαπεράσει τα αμυντικά συστήματα του σώματος και να αποκτήσει βάση στο δέρμα ή στην πλάκα των νυχιών, η ονυχομυκητίαση αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται. Οι πληγείσες περιοχές σκουραίνουν, εμφανίζονται θύλακες αέρα μεταξύ των στρωμάτων. Εάν αφεθεί χωρίς επεξεργασία, η σανίδα θα αρχίσει να αποκολλάται.

Σταδιακά, ολόκληρη η επιφάνεια του νυχιού μπορεί να σπάσει, να θολώσει και να μαυρίσει. Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα μαύρο νύχι με ένα ειδικό έμπλαστρο ή άλλο μέσο, αλλά αυτό δεν θα σας προστατεύσει από υποτροπές του μύκητα. Ενώ η πλάκα του νυχιού σκουραίνει αργά, τα σπόρια διείσδυσαν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Χωρίς ιατρική θεραπεία, τα νέα νύχια έχουν ήδη αρρωστήσει, παραμορφωθούν ή αποχρωματιστούν.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λοιμώξεων. Μπορούν να αναγνωριστούν από τα κύρια χαρακτηριστικά που δίνονται στον πίνακα.

άποψη

συμπτώματα

υπογλώσσια μορφή

Ερεθισμός του δέρματος σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται στην άπω-πλάγια φάση. Οι αλλαγές μπορούν να ανιχνευθούν μόνο από την εμφάνιση της πλάκας του νυχιού. Ένα πρώιμο σύμπτωμα της ονυχομυκητίασης είναι γκρίζες ή κίτρινες ραβδώσεις στο τέλος της πλάκας του νυχιού. Εάν αυτό το μέρος του νυχιού γίνει εύθραυστο ή ξεφλουδίσει και το σκουρόχρωμο επανέλθει ακόμα και μετά την αποκοπή του μολυσμένου τμήματος, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ένα μη εμφανές σημάδι είναι η αργή ανάπτυξη των νυχιών με καλή διατροφή.

μούχλα λευκής επιφάνειας

Στο νύχι εμφανίζεται μια μικρή λευκή κηλίδα, η οποία δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Το δέρμα συνήθως δεν είναι φολιδωτό, κόκκινο ή φαγούρα. Τα καλλυντικά ελαττώματα στα νύχια εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Στη θέση της βλάβης, σχηματίζονται άλλα μικρά ελαττώματα: μικροσκοπικά βαθουλώματα στην πλάκα, φυματίωση. Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συχνά μετά από μακρά παραμονή σε υγρό περιβάλλον.

Εγγύς υπογόντια μορφή

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η πάχυνση της βάσης της πτυχής του νυχιού. Δεδομένου ότι οι πληγείσες περιοχές είναι μικρές, η πρώτη φάση της νόσου συχνά περνά απαρατήρητη. Το χρώμα της τρύπας αλλάζει - από λευκό-διαφανές σε θολό κίτρινο και μετά λευκό. Τα προσβεβλημένα νύχια μεγαλώνουν πολύ αργά αλλά δεν σπάνε ή αποκολλούνται. Λίγους μήνες μετά την αλλαγή του χρώματος του πηγαδιού, το πιάτο αρχίζει να ξεκολλάει γρήγορα.

Ολική καταστροφή (μια προχωρημένη μορφή κάθε είδους μυκητιακής νόσου).

Το χρώμα της πλάκας αλλάζει σημαντικά, τα νύχια κιτρινίζουν. Το νύχι φαίνεται άβολο, καταρρέει σε όλο το μήκος του. Πίσω από τους απολεπισμένους ιστούς, το δέρμα είναι ορατό σε σημεία όπου είναι κανονικά κλειστό. Το δέρμα γύρω από τα μολυσμένα δάχτυλα γίνεται φλεγμονή και κόκκινο. Πιθανή ψώρα και κνησμός.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον μύκητα των νυχιών

Όσο νωρίτερα είναι δυνατό να εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να θεραπευθεί η ονυχομυκητίαση. Αυτή η ασθένεια δεν εμφανίζεται σε μια μέρα. Μπορείτε να εντοπίσετε δυσάρεστα σημάδια στο δέρμα και την πλάκα των νυχιών πολύ πριν καταστραφεί το νύχι, εάν επιθεωρείτε τα δάχτυλα των ποδιών σας μετά από κάθε ντους. Υπάρχουν σημάδια μόλυνσης; Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

 • Ο δερματολόγος διενεργεί εργαστηριακή μελέτη του υλικού της πλάκας του νυχιού, αξιολογεί το στάδιο της βλάβης και επιλέγει φάρμακα. Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια μεμονωμένη ή συστηματική θεραπεία. Στην τελευταία περίπτωση, μετά την ανάρρωση, θα πρέπει να πάρετε χάπια για άλλους έξι μήνες ή να αλείψετε το δέρμα με κρέμες. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν υποτροπές.
 • Ο κοσμετολόγος μπορεί να καλύψει τις πληγείσες πλάκες με φαρμακευτικό βερνίκι, να πάρει μια κρέμα για το φλεγμονώδες δέρμα ή να κάνει αφαίρεση νυχιών. Η αισθητική θεραπεία δεν εξαλείφει την αιτία της μόλυνσης, αλλά κάνει τη συντηρητική θεραπεία πιο αποτελεσματική. Το βιοϋλικό που έχει καταστραφεί από έναν μύκητα είναι μεταδοτικό. Αφαιρώντας τον απολεπισμένο ιστό, η αισθητικός αφαιρεί την κύρια εστία της μόλυνσης.

Πολλοί τύποι ονυχομυκητίασης εμφανίζονται εύκολα - ως λευκή πλάκα, ευθραυστότητα ή αργή ανάπτυξη των νυχιών. Η τοπική θεραπεία είναι κατάλληλη για αυτόν τον τύπο βλάβης. Ο γιατρός συνταγογραφεί τοπικά σκευάσματα - αλοιφές, κρέμες, τζελ - που δεν μεταφέρουν τα συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος. Μια τέτοια θεραπεία δεν έχει δυσάρεστες συνέπειες με τη μορφή αλλεργικής αντίδρασης στο δέρμα ή αποδυνάμωσης του σώματος. Το φάρμακο δρα στο επίκεντρο της λοίμωξης, επομένως η ανάκτηση γίνεται πιο γρήγορα.

Η συστηματική θεραπεία της μυκητίασης απαιτείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • εμφανίζονται μεγάλες παραμορφώσεις σε όλο το μήκος.
 • εμφανίζονται ρωγμές ή πτυχές.
 • η διαδικασία έχει εξαπλωθεί σε πολλά νύχια, το δέρμα στα δάχτυλα είναι μεταδοτικό.
 • κατεστραμμένη, μολυσματική ρίζα νυχιών.
 • εμφανίζονται μεγάλες μαύρες ή κίτρινες περιοχές.
 • η πλάκα είναι στρωμένη στη βάση.
 • ένας μύκητας βρίσκεται στο δέρμα.
 • οι γρήγορες επιδιορθώσεις δεν βοηθούν.

Η συστηματική θεραπεία ξεκινά με τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να εντοπίζονται γρήγορα οι λόγοι για την έναρξη στοχευμένης θεραπείας. Εκτός από τη λήψη του φαρμάκου, πρέπει να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την παραμονή στο σπίτι για την πρώτη εβδομάδα για την πρόληψη μιας οξείας λοίμωξης.

Για σύνθετη θεραπεία, επιλέγονται δύο τύποι φαρμάκων:

 • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η ονυχομυκητίαση και άλλες μορφές του ποδιού του αθλητή συχνά προκαλούν ερεθισμό του δέρματος και κνησμό. Αυτό αποστραγγίζει το ήδη εξασθενημένο σώμα.
 • Φάρμακα με αθροιστική δράση. Τα κεφάλαια αυτού του τύπου δεν αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως. Το φάρμακο πρέπει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματος ή του στομάχου και να συσσωρευτεί στην πλάκα των νυχιών σε επαρκείς ποσότητες. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο μύκητας θα πεθάνει μόνος του.

Αποτελεσματικά αντιμυκητιακά

Μπορείτε να θεραπεύσετε τους μύκητες των νυχιών και του δέρματος χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας. Αλλά αν επιλέξετε τη λάθος θεραπεία κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, η μόλυνση θα αρπάξει ξανά τα δάχτυλά σας. Θα πρέπει να λάβετε θεραπεία μόνο εάν κάθεστε στο σπίτι λόγω ασθένειας ή δεν μπορείτε προσωρινά να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για άλλους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να δοκιμάσετε φάρμακα που είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση:

 • Κρέμα εξωτερικής χρήσης από την ομάδα των ιμιδαζολών. Αντιμετωπίζει την ονυχομυκητίαση, τις πρώιμες μορφές μυκητιάσεων και τις περισσότερες μυκητιάσεις που είναι γνωστές στην επιστήμη. Κατάλληλο για τη θεραπεία της πλάκας των νυχιών και του δέρματος. Ένα από τα πρώτα δημοφιλή μέσα: σκοτώνει γρήγορα αποικίες μυκήτων, αποτρέπει τις υποτροπές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη: το φάρμακο δεν έχει σχεδόν καμία αντένδειξη.
 • Αντιμυκητιακό για εξωτερική χρήση από την ομάδα των αλλυλαμινών. Αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ονυχομυκητίασης και άλλων μορφών μυκητιάσεων, είναι ασφαλές για το δέρμα, κατάλληλο για τη θεραπεία παιδιών και εγκύων γυναικών. Αυτή είναι μια κρέμα ταχείας δράσης: σύνθετες μορφές της νόσου αντιμετωπίζονται σε μερικές εβδομάδες. Εάν μετά από λίγους μήνες ξαναδημιουργηθούν παραμορφώσεις ή λευκές πλάκες, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί.