Κύρια συμπτώματα του μύκητα των νυχιών

Το πρόβλημα της μυκητιασικής μόλυνσης των νυχιών είναι διαδεδομένο σήμερα. Ο προχωρημένος πολλαπλασιασμός των μυκήτων στο πάχος των πλακών των νυχιών και στους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν το νύχι είναι γεμάτος με πλήρη απώλεια του νυχιού χωρίς δυνατότητα έστω και μερικής αποκατάστασης. Εάν ξαφνικά παρατηρήσετε αλλαγές στη δομή ή το χρώμα τους που είναι άτυπες για τον συνηθισμένο τύπο νυχιών, φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για θεραπεία. Θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της παρουσίας μυκητιασικής λοίμωξης και, εάν είναι απαραίτητο, θα τη διακρίνουν από τα μελανιασμένα νύχια και την εκδήλωση συστηματικών ασθενειών του σώματος.

Αιτίες του μύκητα των νυχιών

Μύκητας στην πισίνα

Η συμμόρφωση με τους συνήθεις κανόνες υγιεινής και ετοιμότητας για μόλυνση είναι η βάση για την πρόληψη των μυκητιάσεων. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις ζωτικές πτυχές οδηγεί σε ασθένεια. Τις περισσότερες φορές, ο μύκητας εισέρχεται στο δέρμα και στις πλάκες των νυχιών όταν φοράτε παπούτσια κάποιου άλλου, όταν κάνετε μπάνιο σε δημόσιους χώρους όπως μπάνια, πισίνες, σάουνες, σπάνια ή καθόλου πλύσιμο των ποδιών σας, μη καταπολεμώντας τα υπερβολικά νύχια και τις ρωγμές. δέρμα των πελμάτων.

Εάν η κατάσταση και η απολύμανση των εργαλείων πεντικιούρ είναι κακή, είναι επίσης πιθανό να μολυνθείτε από τον μύκητα, αν και αυτό είναι γεμάτο με λοιμώξεις και πιο επικίνδυνες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα Β και C.

Όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν στο γεγονός ότι είναι πιο εύκολο για τους μυκητιακούς μικροοργανισμούς να αποικίσουν προηγουμένως υγιείς ιστούς, για αυτό δημιουργούνται οι πιο ευνοϊκές συνθήκες, τις οποίες μόνο επιδεινώνουν.

Πώς φαίνεται ο μύκητας των νυχιών;

Τα σημάδια του μύκητα των νυχιών των ποδιών δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα. Πριν από μια σαφή αλλαγή στις πλάκες των νυχιών στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών στην περιοχή των δομών των μαλακών ιστών του περιγλώσσιου, μπορούν να παρατηρηθούν ρήξεις δέρματος διαφορετικών μεγεθών και βάθους στις μεσοδακτύλιες ζώνες. Αυτό συνοδεύεται από κνησμό, μυρμήγκιασμα στις πληγείσες περιοχές. Το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει και να κοκκινίσει με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας αυτών των συμπτωμάτων. Τα κύρια σημάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι οι αλλαγές στην πλάκα των νυχιών. Μπορεί να πυκνώσει ή να λεπτύνει και είναι επίσης χαρακτηριστική η αλλαγή στο συνηθισμένο χρώμα των νυχιών: λευκό, ανοιχτό κίτρινο, σκούρο κίτρινο, καφέ, ανοιχτό πράσινο, συνδυασμοί χρωμάτων. Η άκρη του νυχιού δεν είναι πλέον ομοιόμορφη, σε προχωρημένες περιπτώσεις το νύχι σταδιακά χάνει τη δομή του, σπάει, θρυμματίζεται. Τελικά, μπορεί να συμβεί αποκόλληση ολόκληρης της σανίδας.

Εάν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στους φίλους σας, ειδικά αυτούς που είναι ήδη ενήλικες και ηλικιωμένοι, πιθανότατα μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών.

Πώς να ξεχωρίσετε ένα μελανιασμένο νύχι από έναν μύκητα;

Πρώτα απ 'όλα, το μώλωπα στο νύχι σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι πρόσφατα είχατε τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού. Οι εξωτερικές εκδηλώσεις μώλωπας δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά μετά από 2-3 ώρες. Πριν από αυτό, το δάχτυλο πρήζεται, μπορεί να γίνει κόκκινο. Επιπλέον, το αίμα που έχει συσσωρευτεί κάτω από την πλάκα του νυχιού (και αυτό οφείλεται στην εκροή του από τα κατεστραμμένα αγγεία του κρεβατιού του νυχιού) γίνεται ορατό με γυμνό μάτι. Στην αρχή, το σύμπλεγμα του αποκτά ένα ροζ-κόκκινο χρώμα, με την πάροδο του χρόνου αλλάζει σε σκούρο κόκκινο, σκούρο μοβ και ακόμη και μαύρο. Παράλληλα, το αιμάτωμα μειώνεται σε μέγεθος και στο τέλος της διαδικασίας επούλωσης μπορεί να μοιάζει με ένα σημείο. Οι μαλακοί ιστοί του δακτύλου παραμένουν πρησμένοι και μπορεί επίσης να σχηματιστούν μώλωπες. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δύναμη που προκάλεσε τον τραυματισμό στο δάχτυλο και στην πλάκα του νυχιού.

Έτσι, η συμπτωματολογία και οι ενέργειες του ασθενούς πριν από την εμφάνισή του, που είναι χαρακτηριστικές της εικόνας ενός μωλωπισμένου νυχιού, διαφέρουν θεμελιωδώς από την κλινική μιας μυκητιασικής λοίμωξης νυχιών. Η διαφορά είναι επίσης εμφανής στον μηχανισμό ανάπτυξης αυτών των ασθενειών: μολύνονται με μύκητα, περαιτέρω βλάβη στο νύχι συνδέεται ακριβώς με τη δραστηριότητα μικροοργανισμών, ένας μώλωπας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού και προκύπτει αιμάτωμα λόγω βλάψει τα αγγεία του δακτύλου, δεν εμπλέκονται μικροοργανισμοί στην παθογένεση. Επίσης, ο μύκητας των νυχιών αντιμετωπίζεται από δερματολόγο ή δερματολόγο, ενώ ένας μώλωπας συνάδει περισσότερο με τις δραστηριότητες τραυματιολόγων και χειρουργών.

Διαδικασία ελέγχου μυκητιασικής μόλυνσης με υπερμαγγανικό κάλιο

Διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για τη θεραπεία μυκήτων

Μια τόσο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τη διάγνωση ενός μύκητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Η κύρια ουσία για τον προσδιορισμό είναι το υπερμαγγανικό κάλιο (υπερμαγγανικό κάλιο), το οποίο θα πρέπει να αραιωθεί σε καθαρό νερό για να επιτευχθεί το αχνό μωβ χρώμα του. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλετε τα πόδια σας στο χρωματιστό νερό και να μουλιάσουν για λίγα λεπτά. Εάν τα νύχια σας έχουν πραγματικά μύκητα, το υπερμαγγανικό κάλιο δεν θα λερώσει τις πληγείσες περιοχές (θα είναι λευκές). Το υγιές μέρος των πλακών των νυχιών γίνεται καφέ. Έτσι μπορείτε εύκολα να διαγνώσετε την ασθένεια.

Αφού ολοκληρώσετε αυτό το πείραμα, μην ξεχάσετε να περιποιηθείτε τα νύχια σας με υπεροξείδιο του υδρογόνου για απολύμανση. Και φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό εάν βρείτε ένα θετικό διαγνωστικό αποτέλεσμα. Τώρα ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Η διάγνωση του μύκητα των νυχιών στο νοσοκομείο περιλαμβάνει βεβαίως και άλλες πιο ακριβείς εργαστηριακές μεθόδους για να φτάσει στο βάθος του προβλήματος.

Αντιμετωπίζουμε τους μύκητες των νυχιών με φάρμακα

ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία για μύκητες

Όπως γνωρίζετε, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις προσπάθειες λαϊκής θεραπείας οποιασδήποτε ασθένειας από τη σύγχρονη φαρμακευτική θεραπεία από γιατρούς. Είναι πιθανό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο μύκητας των νυχιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαϊκές μεθόδους, αλλά δεν υπάρχει βάση στοιχείων για αυτό. Γι' αυτό η κύρια σύσταση όταν έχετε μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών είναι να ακολουθείτε τις συνταγές του γιατρού και να τηρείτε τη θεραπεία με φαρμακολογικά σκευάσματα.

Ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος, επιλέγονται οι μορφές φαρμακευτικής αγωγής. Βασικά, χωρίζονται σε τοπικά (τοπικά) και γενικά μέτρα. Αυτά τα φάρμακα περιέχουν αντιμυκητιακά φάρμακα - μια ειδική ομάδα φαρμακολογικών ουσιών.

Στα πρώτα στάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης προτιμάται η χρήση τοπικών θεραπειών (αλοιφές, κρέμες, τζελ). Εάν ο μύκητας έχει ήδη καταφέρει να εισέλθει στο γενικό κυκλοφορικό σύστημα, που είναι η πιο σοβαρή πορεία, ή η πλάκα του νυχιού έχει επηρεαστεί σημαντικά, η θεραπεία συμπληρώνεται με γενικά σκευάσματα (δισκία ή εγχύσεις διαλυμάτων).

Ο κατάλογος των αντιμυκητιασικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών των ποδιών περιλαμβάνει: Levorin, Nystatin, Fluconazole, Ketoconazole, Miconazole, Amphotericin B, Griseofulvin, Itraconazole, Terbinafine. Αυτά είναι τα ονόματα των δραστικών συστατικών που αποτελούν τη βάση της θεραπείας. Τέτοια κεφάλαια μπορούν να αποτελούν μέρος διαφόρων φαρμάκων. Δηλαδή, τα τελευταία φάρμακα είναι απλώς οι εμπορικές ονομασίες των ουσιών που αναφέρονται πρώτα. Για να μην μπερδευτείτε με το φάρμακο, τη μορφή χρήσης και τη δοσολογία του, φροντίστε να συμβουλευτείτε ειδικούς και να ακολουθήσετε τις συστάσεις τους για θεραπεία.

Οι πιο κοινές μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • λουτρά σόδας
  • θεραπεία με ιώδιο
  • Θεραπεία με ξύδι ή απόσταγμα ξιδιού
  • Αντιμετώπιση μυκήτων με σαπούνι πλυντηρίου

Οι λαϊκές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές μόνο στα αρχικά στάδια, μαζί με φάρμακα.

Πρόληψη της μόλυνσης από μύκητα των νυχιών

καθαρές κάλτσες για την πρόληψη των μυκήτων

Για να προστατευτείτε από τους μυκητιακούς μικροοργανισμούς, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε κάποιους ειδικούς κανόνες, είναι όλοι εύκολοι αν τους εισάγετε στην καθημερινότητά σας. Πρώτα απ 'όλα, αρνηθείτε να φορέσετε τα παπούτσια κάποιου άλλου, ακόμη και σε αυτές που θεωρείτε ότι είναι οι πιο αβλαβείς περιπτώσεις. Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ατομικές παντόφλες και πλάκες σε μπάνια, σάουνες και πισίνες.

Φροντίστε συνεχώς τα πόδια σας, αφαιρέστε καλά τα μικρόβια με σαπούνι, στεγνώστε το δέρμα σας. Αποφύγετε τα παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν. Δώστε προσοχή στην εμφάνιση ρωγμών στο δέρμα των ποδιών, ιδιαίτερα κοντά στις πλάκες των νυχιών και στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Αλλάζετε τις κάλτσες καθημερινά και όταν είναι βρώμικες. Και αν το να ιδρώνετε τα πόδια σας δεν είναι η πολύ ευχάριστη ρουτίνα σας, τότε σας συμβουλεύουμε να ενδιαφερθείτε για ειδικά μπάνια, μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν.

Οι μυκητιάσεις είναι πλέον συχνή ασθένεια στον πληθυσμό της χώρας. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν την παρουσία του, αναφερόμενοι ίσως στα συμπτώματα ενός μελανιασμένου νυχιού ή της συνηθισμένης καθημερινής ρύπανσης. Όμως, όπως έχετε ήδη δει, ο μύκητας προκαλεί αρκετά χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις. Χρειάζεται μόνο να ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στα πόδια και να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια για θεραπεία, αλλά είναι καλύτερο να ασχοληθεί με την πρόληψη της μόλυνσης.