Μύκητας μεταξύ των δακτύλων: συμπτώματα και θεραπεία στο σπίτι

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών

Τα πόδια είναι ευνοϊκό μέρος για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, καθώς περνούν πολύ χρόνο στα παπούτσια και τον ιδρώτα. Ως εκ τούτου, οι μυκωτικές πληγές είναι ένας κοινός σύντροφος πολλών ανθρώπων. Το ευαίσθητο δέρμα κοντά στο μικρό δάχτυλο στα πέλματα των ποδιών προσβάλλεται συχνότερα. Ο μύκητας των νυχιών δεν είναι λιγότερο συχνός. Ωστόσο, η πιο κοινή παραλλαγή είναι η μεσοδακτυλική μυκητίαση, η οποία εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της οικιακής οδού. Οι συμβατικές σάουνες, τα λουτρά, οι πισίνες και τα είδη προσωπικής φροντίδας μπορούν να γίνουν πηγές παθογόνων μικροοργανισμών. Η θεραπεία της παθολογίας είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το αρχικό στάδιο της παθολογίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στο σπίτι με φάρμακα και λαϊκές θεραπείες.

Αιτίες μυκητίασης

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας δυσάρεστης παθολογίας.

 • Υπερβολική εφίδρωση των ποδιών.
 • Φορώντας τακτικά άβολα παπούτσια στα οποία λιώνει το δέρμα.
 • Παραβίαση των κανόνων υγιεινής.
 • αβιταμίνωση.
 • εξασθενημένη ανοσία.
 • μεταβολική νόσο.
 • Διάφορες δερματολογικές και εσωτερικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, κιρσοί κ. λπ. ).

Η μεσοδακτυλική μυκητίαση επηρεάζει συχνά τα μικρά παιδιά επειδή το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο από αυτό ενός ενήλικα.

Σημαντικό: πληγές, έλκη, κοψίματα και μικρορωγμές στα πόδια είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιασικής λοίμωξης.

συμπτώματα

Συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης:

 • Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του δέρματος μεταξύ των δακτύλων, που υποδηλώνει την έναρξη της φλεγμονής.
 • Εμφανίζεται αφόρητος κνησμός, ξεφλούδισμα, δυσάρεστη οσμή.
 • Επιπλέον, τα νύχια εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία, κιτρινίζουν, ξεφλουδίζονται.
 • Ο ασθενής αισθάνεται μια αίσθηση καψίματος.
 • Η επιδερμίδα ανάμεσα στα δάχτυλα γίνεται υγρή και μοιάζει με μια συνεχή, μη επουλωτική πληγή.
 • Η επιφάνεια που κλαίει στεγνώνει, σχηματίζονται ρωγμές σε αυτό το μέρος.

Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια θα πάει σε μια παραμελημένη μορφή, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με τη μορφή βακτηριακής λοίμωξης.

Ιατρική περίθαλψη

Είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγείτε γρήγορα από μια μυκητιακή ασθένεια. Η θεραπεία διαρκεί από 1 έως 3 μήνες, ο χρόνος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παθολογίας. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εσωτερικά και εξωτερικά.

Φαρμακευτικά παρασκευάσματα:

 • Στο εσωτερικό, συνήθως συνταγογραφούνται συστηματικά αντιμυκητιακά φάρμακα. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα με τη μορφή δισκίων και καψουλών. Είναι επίσης αποτελεσματικά σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τέτοια φάρμακα έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ, επομένως αντενδείκνυνται σε μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και συνταγογραφούνται με προσοχή σε ηλικιωμένους και ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια.
 • Διατίθενται εξωτερικά μέσα με τη μορφή αλοιφών, διαλυμάτων, σπρέι, κρεμών. Φθηνά, αλλά αποτελεσματικά μέσα - αλοιφές με θείο και ψευδάργυρο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις αλοιφές από την ομάδα των αλλυλαμινών, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παιδιών από 2 ετών, εγκύων γυναικών. Το πλεονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι η απουσία τοξικών επιδράσεων στα ηπατικά κύτταρα. Η διάρκεια της θεραπευτικής πορείας είναι συνήθως 10 ημέρες, μετά από τις οποίες γίνεται ένα διάλειμμα 10 ημερών και στη συνέχεια η θεραπεία συνεχίζεται.

Απαγορεύεται αυστηρά η ανεξάρτητη επιλογή φαρμάκων. Εάν η ασθένεια έχει επηρεάσει όλα τα μέλη της οικογένειας, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό που θα συνταγογραφήσει ένα κατάλληλο φάρμακο για όλους.

εναλλακτική θεραπεία

Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν τη χρήση λαϊκών συνταγών ως μέρος της σύνθετης θεραπείας του μύκητα μεταξύ των δακτύλων:

 1. Τα μυκητιακά βακτήρια δεν ανέχονται αλατούχα διαλύματα, επομένως τα καθημερινά λουτρά με την προσθήκη θαλασσινού ή επιτραπέζιου αλατιού όχι μόνο θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και θα μαλακώσουν την επιδερμίδα των ποδιών. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται το βράδυ. Προσθέστε 50-60 g αλάτι για 3 λίτρα νερό.
 2. Ένα καλό αποτέλεσμα είναι να σκουπίζετε τις πληγείσες περιοχές με ξύδι κρασιού. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο με μια μπατονέτα. Μην τρίβετε το προϊόν με τα δάχτυλά σας.
 3. Το ιώδιο έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές δύο φορές την ημέρα. Για την παρασκευή ιαματικών λουτρών, μερικές σταγόνες ιωδίου διαλύονται σε μικρή ποσότητα νερού, τα πόδια χαμηλώνουν για 15 λεπτά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 14 ημέρες. Μπορεί να εμφανιστεί αντίδραση σε ασθενείς επιρρεπείς σε αλλεργικές εκδηλώσεις, επομένως, πριν από τις διαδικασίες, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ατομική δοκιμή ευαισθησίας.
 4. Ένα διάλυμα μαγγανίου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των περιοχών που επηρεάζονται από τον μύκητα. Το χρώμα του υγρού που προκύπτει πρέπει να είναι ανοιχτό ροζ. Ένα βαμβάκι υγραίνεται σε αυτό και οι βλάβες λιπαίνονται. Η διαδικασία εκτελείται καθημερινά πριν από τον ύπνο.
 5. Το διάλυμα σόδας καταπολεμά αποτελεσματικά τις μυκητιάσεις. Χρησιμοποιείται για καθημερινό πλύσιμο ποδιών αντί για κανονικό σαπούνι. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι η χρήση θεραπευτικών λουτρών σόδας. Για 2 λίτρα νερό, λαμβάνονται 2 κουταλιές της σούπας σόδα. Τα πόδια βυθίζονται σε ζεστό διάλυμα και κρατούνται για 10-15 λεπτά. Η ελάχιστη διάρκεια θεραπείας είναι 2 εβδομάδες.
 6. Ο χυμός κρεμμυδιού θεωρείται από καιρό το καλύτερο εργαλείο για την καταπολέμηση του μύκητα. Για να το χρησιμοποιήσετε, είναι απαραίτητο να στύψετε το χυμό ενός μεγάλου κρεμμυδιού, να βρέξετε ένα βαμβάκι σε αυτό και να το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή για αρκετά λεπτά. Για να αποφευχθεί ο ερεθισμός, η σύνθεση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα πρέπει να ξεπλυθεί από το δέρμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
 7. Ο συνδυασμός τσαγιού και ξιδιού αντιμετωπίζει τέλεια την ασθένεια. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, είναι απαραίτητο να παρασκευάσετε μια κουταλιά της σούπας μαύρο τσάι σε ένα ποτήρι βραστό νερό, να κρυώσετε, να στραγγίσετε και να προσθέσετε 10 ml ξίδι 9%. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το εργαλείο καθημερινά πριν από τον ύπνο για να λιπάνετε τις άρρωστες περιοχές της επιδερμίδας.
 8. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του βορικού οξέος χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην καταπολέμηση των μυκητιακών ασθενειών. Το προϊόν με τη μορφή σκόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκόνη τη νύχτα και το διάλυμα μπορεί να προστεθεί στα λουτρά. Για 2 λίτρα νερού χρειάζεστε 20 ml διαλύματος. Μην κρατάτε τα πόδια σας στο νερό για περισσότερο από 15 λεπτά. Ένα τέτοιο φάρμακο έχει τις δικές του αντενδείξεις και δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών, εγκύων γυναικών και ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια.
 9. Η γλυκερίνη σε συνδυασμό με ξύδι έχει καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τα συστατικά αναμειγνύονται σε ίσα μέρη σε ένα γυάλινο δοχείο. Εφαρμόστε καθημερινά μια μπατονέτα βουτηγμένη στο διάλυμα στις πληγείσες περιοχές.
 10. Με βάση το ξύδι και τη γλυκερίνη, μπορείτε να ετοιμάσετε μια σπιτική αλοιφή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, φθαλικό διμεθυλεστέρα, ξύδι και γλυκερίνη. Όλα τα συστατικά πρέπει να αναμειγνύονται καλά και να τρίβονται στις πληγείσες περιοχές της επιδερμίδας όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε με σαπούνι το πρωί.
 11. Η συνταγή για μια αλοιφή με βάση το χοιρινό λίπος είναι δημοφιλής. Για να το αποκτήσετε, πρέπει να αναμίξετε 50 γραμμάρια λίπους, 15 γραμμάρια πίσσας σημύδας και 10 γραμμάρια θείου σε σκόνη, να λιώσετε το μείγμα σε ένα λουτρό νερού και να το τρίψετε στις εστίες της φλεγμονής κάθε μέρα.
 12. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα για πάντα. Η συνταγή αποτελείται από 100 ml ιατρικό αλκοόλ σε συνδυασμό με 50 g πρόπολης. Η σύνθεση αλλάζει προσεκτικά και εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές σε παχύ στρώμα. Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να τυλίξετε τα πόδια με μια μεμβράνη και να φορέσετε κάλτσες από φυσικό ύφασμα. Στην αρχή της θεραπείας, η κατάσταση του δέρματος επιδεινώνεται, αλλά μετά την ολοκλήρωση ολόκληρης της πορείας, το θεραπευτικό αποτέλεσμα θα είναι αισθητό. Το εργαλείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες στα μελισσοκομικά προϊόντα.
 13. Θεραπευτική αλοιφή με βάση το μέλι. Για να το παρασκευάσετε, πρέπει να πάρετε 30 g μέλι, 10 g μηλόξυδο και 20 ml αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε για 3 μέρες. Εφαρμόστε την αλοιφή καθημερινά για 2 εβδομάδες για τη θεραπεία της προσβεβλημένης επιδερμίδας.
 14. Κομπρέσες από θαλασσινό αλάτι και θρυμματισμένα φύλλα μέντας σε αναλογία 1: 2 είναι καλές για την ασθένεια. Η συμπίεση εφαρμόζεται τη νύχτα.
 15. Μία από τις απλές συνταγές είναι να τρίβετε καθημερινά χυμό σκόρδου στα πόδια σας μέχρι την πλήρη ανάρρωση.
 16. Το κουάκερ από φρέσκα φύλλα κολλιτσίδας πρέπει να εφαρμόζεται σε επώδυνα σημεία τη νύχτα, να στερεώνεται με επίδεσμο ή να φοριέται κάλτσες.
 17. Αποτελεσματικές είναι οι εφαρμογές από την έγχυση σελαντίνης και λιβαδιού σε αναλογία 2: 1. Η διάρκεια της θεραπείας με αυτό το φάρμακο είναι 14 ημέρες. Η συνταγή πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς η φελαντίνη είναι ένα δηλητηριώδες φυτό και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
 18. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές συνιστούν την καταπολέμηση του μύκητα με λουτρά πατάτας. Για να γίνει αυτό, η φλούδα του λαχανικού βράζεται σε άφθονο νερό, αφαιρούνται οι πρώτες ύλες και ο ζωμός που προκύπτει χρησιμοποιείται για τον ατμό των ποδιών. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι τουλάχιστον 30 λεπτά. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παθολογίας και είναι συνήθως 2 εβδομάδες.

Πολλές λαϊκές συνταγές επιτρέπουν σε όλους να επιλέξουν τη σωστή για τον εαυτό τους. Η χρήση οικιακών θεραπειών επιτρέπεται μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διεξαχθεί μια δοκιμή για την ατομική ευαισθησία στην επιλεγμένη λαϊκή θεραπεία.