Μερικές συμβουλές για το πώς να αναγνωρίσετε τον μύκητα στα νύχια των ποδιών και να μην τον μπερδέψετε με άλλη ασθένεια

Το ένα τρίτο των ανθρώπων στον κόσμο έχουν στρωματοποίηση και θρυμματισμό των νυχιών, θόλωση της πλάκας.

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται ονυχομυκητίαση ή μύκητας των νυχιών. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, εξαπλώνεται αμέσως και προσαρμόζεται καλά σε διάφορες συνθήκες.

Υγιή νύχια των ποδιών (αριστερά) και μολυσμένα από μύκητες (δεξιά)

Αιτίες για το σχηματισμό ονυχομυκητίασης

Η μόλυνση με μύκητα είναι αρκετά απλή. Η μόλυνση εντοπίζεται σεδημόσια ντους, παραλίες και πισίνες.Υπάρχει υψηλός κίνδυνος να προσβληθείτε από ονυχομυκητίαση σε μολυσμένα αγαπημένα πρόσωπα και συγγενείς όταν χρησιμοποιείτε μαζί είδη οικιακής χρήσης.

Υπάρχουν οι ακόλουθες συνθήκες που προκαλούν την είσοδο του παθογόνου στο σώμα, εν ολίγοις, οι αιτίες της εμφάνισης του μύκητα:

 • μικρές δερματικές βλάβες στα πόδια (καλαμπόκι, καλαμπόκι, μικρές ρωγμές και εκδορές) που προκύπτουν από σφιχτά παπούτσια.
 • αδύναμη ανοσία λόγω φλεγμονωδών και μολυσματικών ασθενειών.
 • Αγγειακές παθήσεις, δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων, που οδηγεί σε εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.
 • Παραβιάσεις των προφυλάξεων ασφαλείας, π. χ. ξυπόλητος σε δημόσιους χώρους, κακή υγιεινή των ποδιών, δοκιμή παπουτσιών κάποιου άλλου.
 • αγνοήστε την έντονη εφίδρωση και το εξάνθημα της πάνας στα πόδια.

Σπουδαίος!

Η ονυχομυκητίαση ξεκινά στον αντίχειρα, αργότερα ο ιός μπορεί να αναπτυχθεί στο μικρό δάχτυλο.

Ποιες ασθένειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως προαπαιτούμενο;

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα των οποίων το δέρμα δεν αναπνέει όλη την ημέρα λόγω στενών παπουτσιών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκπρόσωποι εργατικών ειδικοτήτων.

Οι ακόλουθες ασθένειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως προαπαιτούμενο:

 • Ομάδες σακχαρώδη διαβήτη I και II.
 • Φλεβεύρωση?
 • παραμόρφωση του ποδιού?
 • Απόφραξη και απόφραξη αιμοφόρων αγγείων.

Στις μέρες μας πολλές φορές προσφέρονται για θεραπεία διάφορες κρέμες και βερνίκια, αλλά είναι άχρηστα, αφού η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε εσωτερικές παθήσεις.

είδη λοιμώξεων

Ένα σημάδι της μυκητίασης είναι το σκουρόχρωμο της πλάκας των νυχιών

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από μισή χίλια είδη μανιταριώνφέρνουν προβλήματα. Δεν υπάρχει ενιαία ταξινόμηση.

Το μόνο πράγμα είναι ότι υπάρχουν δύο σημαντικά σημάδια με τα οποία διακρίνεται η ασθένεια. Αυτός είναι ο εντοπισμός και ο τύπος του παθογόνου.

Σπουδαίος!

Η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του νυχιού και αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα της νόσου. Εξωτερικά, η προσβεβλημένη πλάκα αλλάζει ανάλογα με τον εντοπισμό του ιού.

τύπος παθογόνου

Υπάρχουν αρκετοί αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου, καθένας από τους οποίους έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη ενός σχεδίου θεραπείας. Τα πιο κοινά παθογόνα είναι:

 • δερματόφυτα- Αυτό είναι το Trichophyton Red and Mentagrophytes, το Flaky Epidermophyton και ούτω καθεξής. Όταν μολυνθούν με τέτοιους μύκητες, σχηματίζονται κιτρινωπές ή γκριζωπές κηλίδες, τα υπόλοιπα μέρη της πλάκας γίνονται θολά και η ελεύθερη άκρη αλλάζει σκιά. Γενικά, όλη η επιφάνεια αλλάζει, τελικά απομακρύνεται από το κρεβάτι.
 • σχηματίζω. Αυτό το είδος είναι σχετικά ακίνδυνο. Δεν διεισδύει στα βαθιά στρώματα του νυχιού, και ως εκ τούτου αλλάζει μόνο τις πλάκες σε ένα σκούρο, βαλτώδες, γκρι, κιτρινωπό, καφέ χρώμα. Μια τέτοια απόχρωση μπορεί να επηρεάσει την επιφάνεια τόσο εν μέρει όσο και πλήρως.
 • Ζύμες του γένους Candida. Αραιώνουν το νύχι και συμβάλλουν στο ξεφλούδισμα του. Εξαιτίας αυτού του παθογόνου, συχνά σχηματίζεται μια λευκή μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της επιδερμίδας. Μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και να παρατηρήσουν πυώδη έκκριση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το νύχι θα λεπτύνει, θα γίνει καφέ και θα απομακρυνθεί εντελώς από το κρεβάτι.

Τοποθεσίες εντοπισμού της νόσου στα χέρια, τα πόδια

Οι κύριες μορφές ονυχομυκητίασης:

 1. Πλευρικά.Υπάρχει μόλυνση του νυχιού στα πλάγια. Το χρώμα του γίνεται γκρι, κιτρινωπό και καφετί. Το πιάτο αρχίζει να θολώνει, να θρυμματίζεται και να ξεφλουδίζει.
 2. άπωΑυτό είναι το πιο κοινό είδος μανιταριού. Η μόλυνση ξεκινά από την ελεύθερη άκρη του νυχιού. Το πιάτο γίνεται κίτρινο, καφέ ή γκρι. Η απώλεια αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η αποκόλληση, το θρυμματισμό και η θόλωση αρχίζουν στο πιάτο. Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται υπερκεράτωση κάτω από τα νύχια και εάν επηρεαστεί ολόκληρο το νύχι, αναπτύσσεται δυστροφία των ιστών.
 3. εγγύτατοςΜε αυτή τη μορφή καταστρέφεται η επιδερμίδα, η οποία διογκώνεται, φλεγμονώνεται, κοκκινίζει και αλλάζει σχήμα και δομή. Ως αποτέλεσμα, το ρολό διαχωρίζεται από την πλάκα και το καρφί θρυμματίζεται, ξεθωριάζει και παραμορφώνεται. Με μια παραμελημένη ασθένεια, η πλάκα μπορεί να καταρρεύσει εντελώς.
 4. λευκή επιφάνεια.Εμφανίζεται, κατά κανόνα, στον αντίχειρα, σε άλλους - περιστασιακά. Εξωτερικά, εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών κηλίδων που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του νυχιού. Επίσης, η ασθένεια εξελίσσεται και εξαπλώνεται σε κερατινοποιημένους ιστούς. Οι κηλίδες μπορούν να αλλάξουν χρώμα - από γαλακτώδες σε πράσινο ή κίτρινο. Η δομή της πλάκας είναι σπογγώδης και χαλαρή. Εάν αυτή η μορφή δεν αντιμετωπιστεί, το νύχι μπορεί να καταρρεύσει εντελώς.
 5. Η δυστροφία είναι ολική.Καλύπτει όλη την επιφάνεια του νυχιού. Αυτός είναι ένας προχωρημένος βαθμός άπω ή εγγύς μύκητα. Το πιάτο γίνεται παχύ, αλλάζει το σχήμα του σε αφύσικο και τελικά φθείρεται εντελώς.

Φωτογραφία μυκητίασης στα νύχια

Φυσιολογικά νύχια (αριστερά) και με εκδηλώσεις ονυχομυκητίασης (δεξιά)Ο μύκητας των νυχιών ξεκινά από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιούΠύκνωση νυχιών με ονυχομυκητίασηπροχωρημένο στάδιο του μύκητα των νυχιών

συμπτώματα μυκητίασης

Μετά από μια μόλυνση, ο μύκητας χρειάζεται χρόνο για να εγκατασταθεί. Πρώτον, η ασθένεια επηρεάζει τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, καταστρέφοντας την πλάκα των νυχιών. Η βλάβη εκδηλώνεται με τέτοια σημάδια όπως:

 • Πύκνωση.Η πλάκα γίνεται παχύτερη λόγω της έντονης κερατινοποίησης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, αυτό περιπλέκει πολύ τη θεραπεία.
 • αλλάξτε απόχρωση.Σε υγιή κατάσταση, το νύχι είναι ημιδιαφανές και τα ημιδιαφανή τριχοειδή δίνουν ένα ροζ χρώμα. Και το μολυσμένο αλλάζει την απόχρωση του σε μαύρο, καφέ και κίτρινο. Κάτω από την πλάκα δημιουργείται ένα κενό στο οποίο αναπτύσσονται μικρόβια και άλλα παθογόνα.
 • θρυμματίζεται.Με ατελή θεραπεία ή απουσία της, ο μύκητας αρχίζει να διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της πλάκας. Ως αποτέλεσμα, θρυμματίζεται και καταρρέει. Εάν δεν κάνετε θεραπεία, η ονυχομυκητίαση θα γίνει χρόνια. Εξαιτίας αυτού, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, αρχίζουν οι αλλεργίες και αρχίζουν τα προβλήματα με τα εσωτερικά όργανα.

Πώς να προσδιορίσετε, να εντοπίσετε ανεξάρτητα την ασθένεια;

Ένα από τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης είναι η αποκόλληση της πλάκας του νυχιού.

Ο μύκητας προσβάλλει πρώτα το ένα πόδι και μετά η μόλυνση περνά στο δεύτερο. Δεν είναι απαραίτητο να καθυστερήσει αυτή η ασθένεια. Εάν εσείς οι ίδιοι έχετε αμφιβολίες και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τον ιό, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μπορείτε να το διαγνώσετε μόνοι σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ορισμένες μεθόδους.


Μάθετε με το υπερμαγγανικό κάλιο

Υπάρχει μια εξπρές μέθοδος που περιλαμβάνει τη βύθιση των ποδιών σε διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Ταυτόχρονα, το υπερμαγγανικό κάλιο κάνει τα υγιή νύχια καφέ και τα μολυσμένα παραμένουν ελαφριά.

Αυτή η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Λίγο υπερμαγγανικό κάλιο προστίθεται σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Η λύση δεν πρέπει να είναι ισχυρή. Τα πόδια ή τα χέρια τοποθετούνται στο υγρό και περιμένετε περίπου 10 λεπτά. Αυτή η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με αλλεργικές αντιδράσεις στο υπερμαγγανικό κάλιο.

Ανίχνευση με ιώδιο

Το ιώδιο χρησιμοποιείται επίσης συχνά για τον εντοπισμό του μύκητα των νυχιών. Ωστόσο, δεν υποδηλώνει την παρουσία παθογόνων. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη άλλων μυκήτων όπως η πιτυρίαση versicolor.

Εάν εμφανιστεί ερυθρότητα και ξεφλούδισμα στο δέρμα κοντά στο νύχι, αντιμετωπίζονται με ιώδιο. Το υγιές δέρμα δεν σκουραίνει κάτω από ένα διάλυμα αλκοόλης και η περιοχή που επηρεάζεται από λειχήνες γίνεται πολύ σκοτεινή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σήμερα υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές διαγνωστικές μέθοδοι διαθέσιμες, ίσως η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η δοκιμή μύκητα των νυχιών:

 • Μικροβιολογική διάγνωση.Η μικροσκόπηση είναι η πιο κοινή μέθοδος ανίχνευσης μυκήτων και προσδιορισμού του τύπου τους. Σας επιτρέπει να ανιχνεύετε μολύνσεις μόνο στη δομή της πλάκας των νυχιών ή στον ιστό του δέρματος. Όταν συλλέγεται ένα βιοϋλικό, τα μολυσμένα κύτταρα αποξέονται από την περιοχή όπου βρίσκεται το παθογόνο.

  Στο τελευταίο και μεσαίο στάδιο, στα δείγματα βρίσκονται σπόρια μυκητίασης, κύτταρα ζυμομύκητα και μυκηλιακά νήματα. Τέτοια διαγνωστικά καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό της συχνότητας και του τύπου του παθογόνου. Η ίδια η διαδικασία διαρκεί από 2 ημέρες έως ένα μήνα.

 • Συνδεδεμένη Ανοσοροφητική Δοκιμασία. Μια τέτοια ανάλυση χρησιμεύει για τον εντοπισμό μυκήτων που έχουν επηρεάσει τόσο το νύχι όσο και τα εσωτερικά όργανα. Η διαφορά είναι ότι για την ανίχνευση της νόσου χρειάζεται φλεβικό αίμα, το οποίο λαμβάνεται το πρωί ή 4 ώρες μετά το φαγητό. Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για την ανάλυση.
 • Δοκιμή PCR.Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης είναι η καλύτερη διαγνωστική μέθοδος για μολυσματικές ασθένειες. Έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως π. χΒ. ταχύτητα, μεγαλύτερη ακρίβεια και δυνατότητα λήψης οποιουδήποτε δείγματος ιστού. Ένα χαρακτηριστικό της διαδικασίας θεωρείται μια στενή εστίαση. Δηλαδή, για τη διάγνωση της ονυχομυκητίασης είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ακριβώς τον τόπο εντοπισμού. Μια δοκιμή PCR μπορεί να αποκαλύψει τόσο τον τύπο του μύκητα όσο και τη συγκέντρωσή του στο σώμα.
 • Μελέτη φωταύγειας. Μια τέτοια διάγνωση βασίζεται σε ακτινοσκόπηση του δέρματος που επηρεάζεται από παθολογική μικροχλωρίδα με υπεριώδη λάμπα. Κατά την εξέταση ενός ασθενούς, χρησιμοποιείται μια λυχνία Wood που εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες. Χάρη σε αυτήν, τα προϊόντα της ζωτικής δραστηριότητας αρχίζουν να λάμπουν έντονα. Ο τύπος του παθογόνου επηρεάζει την απόχρωση της λάμψης.

Πώς να διακρίνετε τη μυκητίαση από τους μώλωπες και άλλες ασθένειες;

Με έναν μύκητα, τα νύχια έχουν μια κίτρινη απόχρωση και αρχίζουν να θρυμματίζονται.

Αρχικά, η ονυχομυκητίαση συγχέεται εύκολα με άλλες ασθένειες όπως η δακτυλίτιδα, τα μελανιασμένα νύχια ή η ψωρίαση.

Διακρίνεται από το σκουρόχρωμο της πλάκας του νυχιού, το σχηματισμό κίτρινων κηλίδων και λωρίδων, οι οποίες αυξάνονται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και διεισδύουν βαθιά στο νύχι.

Σε σύγκριση με την ψωρίαση, η ονυχομυκητίαση αναπτύσσεται ομαλά. Σταδιακά παραμορφώνει το πιάτο έτσι ώστε να αποκολληθεί από το κρεβάτι. Το ξεχωρίζει από τραυματισμούς, ψωρίαση, δακτυλίτιδα και έκζεμα, πόνο και κακοσμία.


κανόνες υγιεινής

Η καλύτερη θεραπεία για τους μύκητες είναι η πρόληψη.Απλές προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης. Πρώτα απ 'όλα, χρειάζονται άνθρωποι που επισκέπτονται παραλίες, δημόσιες πισίνες, σάουνες κ. λπ. Σε τέτοια μέρη, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε μονές πετσέτες και να φοράτε ανοιχτόχρωμες πλάκες.

Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ, πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με ειδικά μέσα, από τα οποία υπάρχουν πολλά σήμερα. Δεν συνιστάται να φοράτε παπούτσια που είναι πολύ στενά ή να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο. Φοράτε παπούτσι ή κάλτσες όταν δοκιμάζετε παπούτσια στο κατάστημα. Προσέξτε την υγιεινή των ποδιών και των χεριών και σκουπίστε τα μετά το πλύσιμο.

Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας έχει μολυνθεί από τον μύκητα, θα πρέπει να έχει ξεχωριστό πανί και πετσέτα. Μετά την επίσκεψη στο λουτρό, πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιμικροβιακούς παράγοντες. Το πανί του ασθενούς θα πρέπει να επεξεργάζεται τακτικά με διάλυμα χλωραμίνης 5% και τα ρούχα και οι πετσέτες πρέπει να βράζονται με σκόνη πλυσίματος.

Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης, τα πόδια ή τα χέρια πρέπει να βυθιστούν σε ζεστό νερό και να κρατηθούν για περίπου 10 λεπτά, ο μύκητας πεθαίνει αρκετά γρήγορα σε θερμοκρασία +50 ° C. Στη συνέχεια αυτά τα μέρη αλείφονται με αντιμυκητιακή αλοιφή.

συμπέρασμα

Η ονυχομυκητίαση είναι μια ύπουλη και δυσάρεστη ασθένεια, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα νύχια των ποδιών και των χεριών σας και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα. Εάν έχετε οποιαδήποτε ύποπτα συμπτώματα, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία.