Πώς να αντιμετωπίσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι;

υγιή πόδια μετά από μυκητιασική θεραπεία

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όχι μόνο σε ένα μολυσμένο άτομο, αλλά και στα αγαπημένα του πρόσωπα. Αυτή η ασθένεια μεταδίδεται τόσο μέσω προσωπικής επαφής όσο και σε γενικές συνθήκες του νοικοκυριού. Αυτό το γεγονός σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ο μύκητας πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί και τα μέτρα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα: εάν το πρόβλημα εμφανίστηκε στα νύχια, τότε υπάρχει και στο δέρμα των ποδιών. Επιπλέον, τα τοπικά φάρμακα πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα από το στόμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσετε την ασθένεια στο σπίτι.

Προετοιμασία και Προφυλάξεις

Ο μύκητας των νυχιών (ονυχομυκητίαση) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μύκητες - δερματόφυτα, μικροσπορία κ. λπ. , επομένως είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα. Μετά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να επιλέξει μια αποτελεσματική θεραπεία. Εάν θέλετε επίσης να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες, τότε πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Η διαβούλευση με έναν ειδικό θα σας επιτρέψει να λύσετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένεια έχει μύκητα στα νύχια των ποδιών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή για να αποφευχθεί η μόλυνση όσων είναι ακόμα υγιείς.

Γιατί εμφανίζεται ο μύκητας και τα είδη του

Τα σπόρια του μύκητα είναι μικροσκοπικά και ζουν όπου ζει ένα άτομο. Είναι γνωστοί περίπου 70. 000 μύκητες, αλλά αυτοί που προκαλούν ασθένειες είναι οι πιο επικίνδυνοι.

Πώς αποδεικνύεται ότι το ένα άτομο είναι υγιές και το άλλο "έπιασε" τον μύκητα; Οι παρακάτω λόγοι μπορούν να συμβάλουν:

 • Πληγές στα πόδια, εκδορές, κάλοι.
 • Παραβίαση της προσωπικής υγιεινής.
 • Μειωμένη άμυνα του οργανισμού.
 • Υπερβολική εφίδρωση των ποδιών (υπεριδρωσία).

Ο τύπος του μύκητα που χτύπησε την πλάκα των νυχιών μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από δερματολόγο αφού περάσει τις εξετάσεις. Μερικές φορές είναι δυνατό να καταλάβουμε τι είδους προκάλεσε την ασθένεια με οπτική επιθεώρηση:

 • δερματόφυτα. Η βλάβη εμφανίζεται ως κιτρινωπές κηλίδες ή ραβδώσεις. Το προοδευτικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την απόκτηση πιο ανοιχτής απόχρωσης και την ήττα ολόκληρης της πλάκας.
 • Μαγιά. Επηρεάζουν το χρώμα και τη δομή των πτυχών των νυχιών, προκαλώντας φλεγμονή και εξόγκωση.
 • μουχλιασμένοςΔεν διεισδύουν πολύ βαθιά και εμφανίζονται ως σκούρες και μαύρες κηλίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια του μύκητα.

Συμπτώματα και σημεία βλάβης

Η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται άμεσα από τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Εάν φροντίζετε τον εαυτό σας, φροντίστε να δώσετε προσοχή στις εκδηλώσεις του μύκητα στα νύχια των ποδιών. Τα ακόλουθα συμπτώματα και σημεία πρέπει να σας προειδοποιούν:

 • Αλλάξτε το χρώμα του πιάτου. Το χρώμα μπορεί να υποδεικνύει τον τύπο του μύκητα που προκάλεσε την ασθένεια. Μπορεί να παρατηρήσετε κίτρινες, γκρι, μαύρες, πράσινες και μπλε κηλίδες ή ραβδώσεις στα νύχια σας.
 • αλλαγή στην πυκνότητα των νυχιών. Αν παρατηρήσετε αραίωση ή, αντίθετα, πάχυνση των νυχιών, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.
 • φαγούρα και κάψιμο. Εμφανίζονται συστηματικά και προκαλούν παράπονα.
 • Παραβίαση της ακεραιότητας του δίσκου. Το νύχι μπορεί να σπάσει. Το ξηρό δέρμα στις φτέρνες υποδηλώνει επίσης μυκητιασική λοίμωξη.

Δυσάρεστες αισθήσεις προκύπτουν λόγω της δράσης των μυκητιασικών τοξινών στο δέρμα και τα νύχια. Έτσι, όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε έναν γιατρό και ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει πλήρης ανάρρωση. Εάν ο μύκητας δεν αντιμετωπιστεί, μπορείτε να χάσετε εντελώς το νύχι ή πολλές πλάκες νυχιών. Επιπλέον, οι τοξίνες δηλητηριάζουν το σώμα και μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα.

Αποτελεσματικές λαϊκές μέθοδοι πάλης

Οι λαϊκές μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον μύκητα, ειδικά στα αρχικά στάδια. Παρουσιάζω τις πιο κοινές συνταγές για την καταπολέμηση της νόσου.

Ξύδι

Χρησιμοποιείται για μπάνια. Η προετοιμασία για τη διαδικασία είναι απλή: πάρτε 5 λίτρα νερό με θερμοκρασία 50 βαθμών, προσθέστε 9% οξικό οξύ και βάλτε τα πόδια σας σε ένα δοχείο. Η διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά, μετά από τα οποία τα πόδια σκουπίζονται στεγνά και φορούν βαμβακερές κάλτσες.

υπεροξείδιο του υδρογόνου

Αρχικά, τα πόδια αχνίζονται σε λουτρό σόδας, μετά από το οποίο αφαιρούνται οι κατεστραμμένες περιοχές της πλάκας των νυχιών. Στη συνέχεια, μια μπατονέτα με υπεροξείδιο του υδρογόνου εφαρμόζεται στο νύχι και καλύπτεται με πολυαιθυλένιο. Μια τέτοια συμπίεση πρέπει να παραμείνει για μια ώρα. Η διαδικασία πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα.

ιώδιο

Η Nagelplatin αλείφεται με βάμμα ιωδίου δύο φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μπάνια, προσθέτοντας 3 λίτρα νερό και 2 κουταλάκια του γλυκού ιώδιο.

πρόπολη

Τόσο όταν χρησιμοποιείτε βάμματα όσο και ως συστατικό αλοιφών και λουτρών, η πρόπολη έχει αντιμυκητιακή δράση στο δέρμα των ποδιών και στις πλάκες των νυχιών. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας πρόπολη σε μια λεκάνη με νερό. Μετά τη διαδικασία, μπορείτε να εφαρμόσετε το φάρμακο στο επίκεντρο της νόσου για μισή ώρα.

Υπερμαγγανικό κάλιο και ξύδι

Τα λουτρά με υπερμαγγανικό κάλιο και ξύδι είναι επίσης εξαιρετικά για τους μύκητες. Για την παρασκευή του προϊόντος, προσθέστε ένα λίτρο ξίδι και λίγο υπερμαγγανικό κάλιο σε 3 λίτρα νερό. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 7 ημέρες.

Αιθέρια Έλαια

Απλώστε λίγο λάδι στον καρπό σας για να δοκιμάσετε για αλλεργίες. Εάν μετά από 12 ώρες δεν υπάρχουν παράξενα σημάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία για την καταπολέμηση του μύκητα. Η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι το λάδι δέντρου τσαγιού. Απαιτούνται 5 σταγόνες λαδιού ανά λίτρο υγρού. Και το ίδιο το εκχύλισμα εφαρμόζεται στην πλάκα των νυχιών μετά τη διαδικασία καθαρισμού.

αφεψήματα από βότανα

 • φασκόμηλο και μέντα. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα ως τσάι ή να χρησιμοποιηθεί σε λουτρά. Το έγχυμα πίνεται όλη την ημέρα και το μπάνιο γίνεται πριν τον ύπνο.
 • ρίζα καλαμιού. Για 250 ml νερού, πάρτε 15 g ψιλοκομμένη ρίζα. Το αφέψημα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας ποικιλίας λοιμώξεων. Πιείτε το για ένα μήνα.
 • Ιαπωνική σοφόρα. Έχει καθιερωθεί ως εργαλείο που βελτιώνει αποτελεσματικά την ανοσία και βοηθά στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων. Για να προετοιμάσετε το βάμμα, πάρτε 0, 5 βότκα και προσθέστε 50 γραμμάρια φρούτου sophora. Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού πριν από τα γεύματα. Μάθημα - 2 μήνες.
 • φλοιός βελανιδιάς. Έχει επιζήμια επίδραση στη μούχλα και βοηθά να απαλλαγούμε από τους μύκητες. Τα λουτρά παρασκευάζονται ως εξής: συνδυάστε 1 λίτρο υγρού με 5 κουταλιές της σούπας. κουταλιές φλοιό και βράστε για 20 λεπτά. Χρησιμοποιήστε για μπάνια όταν η θερμοκρασία του ζωμού φτάσει τους 40 βαθμούς. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 20 λεπτά.

πίσσα

Πωλείται σε μορφή αλοιφής. Μπορείτε να αγοράσετε ένα φάρμακο 10% ή 30% για να έχετε το αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε μετά από θεραπείες νερού πριν τον ύπνο. Το προσβεβλημένο νύχι καλύπτεται με αλοιφή.

μύκητας τσαγιού

Ένα μικρό κομμάτι εφαρμόζεται στο προσβεβλημένο νύχι και στερεώνεται με επίδεσμο. Το πρωί, ο επίδεσμος αφαιρείται, τα νύχια πλένονται με ζεστό νερό, οι κατεστραμμένες περιοχές κόβονται και τα δάχτυλα αντιμετωπίζονται με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

κομπρέσες και βάμματα

 • Σκόρδο. Για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πολτό από το φυτό. Πρέπει να το βράζετε κάθε βράδυ και να το εφαρμόζετε για 40 λεπτά.
 • Ο Ρόουαν φεύγει. Τρίψτε και φορέστε όλη τη νύχτα.
 • Θυμάρι. Το βάμμα παρασκευάζεται από το ξηρό φυτό. Απαιτούνται 100 γραμμάρια θυμάρι και 2 λίτρα νερό. Πρέπει να μαλακώνετε τα πόδια σας κάθε μέρα μέχρι να επέλθει η ανάρρωση.
 • Μωβ. Το βάμμα βοηθά επίσης στην εξάλειψη του μύκητα. Για 100 ml αλκοόλ χρειάζεστε 10 g πασχαλιά. Οι πληγείσες περιοχές λιπαίνονται μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το πρόβλημα.

φαρμακευτικά σκευάσματα και κρέμες

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του μύκητα, θα πρέπει να ξεκινήσει τοπική θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Για αυτό χρησιμοποιούνται κρέμες φαρμακείου, βερνίκια, σταγόνες.

Τα δισκία θα βοηθήσουν επίσης στην επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της νόσου. Συνδυάζονται με εξωτερικά σκευάσματα. Στο φαρμακείο μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα με διαφορετικές τιμές και ισχύ.

Αφαίρεση των προσβεβλημένων νυχιών

Χρησιμοποιούνται επίσης μέσα για την αφαίρεση των προσβεβλημένων νυχιών, αλλά βρίσκονται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση.

 • χημική ουσία. Πραγματοποιείται σε δερματολογικό ιατρείο. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 λεπτά. Ο γιατρός αφαιρεί το κεράτινο στρώμα με ειδική λίμα νυχιών και νυστέρι. Στη συνέχεια, ο γιατρός αντιμετωπίζει ολόκληρη την επιφάνεια του ποδιού και των νυχιών με ένα αντισηπτικό, μετά από το οποίο εφαρμόζει μια πάστα αλοιφής. Σε αυτό εφαρμόζεται ένα αποστειρωμένο υλικό και τα προσβεβλημένα δάχτυλα επιδέσονται. Μετά από 4 ημέρες, οι περιοχές αυτές απολυμαίνονται με αντισηπτικό και αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιακό.
 • Μηχανικά. Ένας μυκητολόγος ή δερματολόγος αφαιρεί τα προσβεβλημένα νύχια με ειδική συσκευή. Πριν και μετά τη διαδικασία, τα πόδια αντιμετωπίζονται με αντισηπτικό διάλυμα.
 • χειρουργικός. Θεωρείται απαρχαιωμένο στην ιατρική πρακτική. Ο χειρισμός εκτελείται από τον χειρουργό. Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία με διάλυμα λιδοκαΐνης. Μετά την αφαίρεση, η πληγή υποβάλλεται σε επεξεργασία με υπεροξείδιο του υδρογόνου, εφαρμόζεται αντισηπτική αλοιφή, εφαρμόζεται ένας αποστειρωμένος επίδεσμος και στη συνέχεια στερεώνεται με επίδεσμο. Το βράδυ, τα δάχτυλα πρέπει να διατηρούνται σε αλατούχο διάλυμα. Η επίδεση γίνεται σε κλινική.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του προχωρημένου ποδιού του αθλητή;

Μία από τις σύγχρονες μεθόδους απαλλαγής από τους μύκητες στα πόδια και τα νύχια είναι η θεραπεία με θεραπεία με λέιζερ. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η παραδοσιακή τοπική θεραπεία και η θεραπεία με από του στόματος σκευάσματα έχουν αποτύχει. Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι πολύ εντυπωσιακά:

 • Ανώδυνο;
 • χωρίς παρενέργειες?
 • Απόδοση.

Αλλά η αφαίρεση μύκητα με λέιζερ έχει επίσης αντενδείξεις:

 • σακχαρώδης διαβήτης.
 • Η παρουσία οξέων φλεγμονωδών διεργασιών.
 • Παραβίαση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων.
 • Περίοδος εγκυμοσύνης και θηλασμού.
 • Η παρουσία δερματικών παθήσεων.
 • ογκολογικά νοσήματα.
 • Ηλιοκαμένος.
 • Χημικό ξεφλούδισμα.

Η προετοιμασία για την έκθεση με λέιζερ πραγματοποιείται ως εξής: εξατμίστε το κατεστραμμένο νύχι και κόψτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δοκιμαστείτε εκ των προτέρων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 6 διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας του μύκητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η θεραπεία του μύκητα κατά τον τοκετό έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εγκυμοσύνη επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στη μέλλουσα μητέρα. Επομένως, χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά σκευάσματα για την εξάλειψη του προβλήματος.

Συνιστάται η χρήση θεραπευτικών βερνικιών. Πρώτα απ 'όλα, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό για να διευκρινίσει τη διάγνωση και να λάβει συστάσεις για την επερχόμενη θεραπεία.

Εάν μια έγκυος έχει ήδη υποφέρει από μύκητα, θα πρέπει να προβεί σε προφύλαξη για να αποφύγει την έξαρση της νόσου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Απόψεις και κριτικές γιατρών σχετικά με τη θεραπεία στο σπίτι

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι ένα ιατρικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με εξειδικευμένο επαγγελματία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έγκαιρα έναν γιατρό για να διευκρινιστεί η διάγνωση, η οποία εστιάζει επίσης σε προληπτικά μέτρα κατά την επίσκεψη σε δημόσια λουτρά και σάουνες, πισίνες, ντους σε ξενοδοχεία. Είναι αυτά τα μέρη που συχνά γίνονται πηγή μόλυνσης.

Η αυτοδιάγνωση ακολουθούμενη από αυτοθεραπεία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λένε οι ειδικοί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ορισμένοι μύκητες είναι ανθεκτικοί σε ορισμένα φάρμακα. Μόνο η σωστή θεραπεία εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση και διαρκές αποτέλεσμα.

Οι γιατροί εστιάζουν την προσοχή των ασθενών που περιμένουν παιδί σε μια υποχρεωτική επίσκεψη σε έναν ειδικό πριν η έγκυος αρχίσει να χρησιμοποιεί λαϊκές θεραπείες και να αγοράσει φάρμακα στο φαρμακείο.

Πρόληψη της εμφάνισης του μύκητα

Η αποφυγή της εμφάνισης μύκητα των νυχιών είναι δυνατή μόνο με συστηματική πρόληψη. Τα ακόλουθα μέτρα θα βοηθήσουν στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων:

 • Πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι κάθε μέρα.
 • Εφαρμόστε αντισηπτικά σε μορφή σπρέι ή ταλκ.
 • Στεγνώστε καλά τα βρεγμένα παπούτσια.
 • Όταν επισκέπτεστε δημόσια λουτρά, πισίνες, παίρνετε είδη προσωπικής υγιεινής, αλλάζετε παπούτσια.
 • Περιποιείστε περιοδικά το σετ μανικιούρ με αντισηπτικό.

Η τήρηση αυτών των απλών οδηγιών θα βοηθήσει στην προστασία από τον μύκητα του ποδιού και των νυχιών του αθλητή.

Η υγεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από την προσωπική σας σχέση με το σώμα σας. Εάν είχατε μύκητα στο παρελθόν ή αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τη διάγνωση.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση φαγούρας στα πόδια, ξεφλούδισμα, αλλαγές στη δομή και το χρώμα των πλακών των νυχιών, στην εμφάνιση κηλίδων ή ραβδώσεων. Αυτό όχι μόνο προσδιορίζει την ασθένεια, αλλά και την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Ωστόσο, τα προχωρημένα στάδια του μύκητα όχι μόνο φέρνουν πρόσθετα συμπτώματα, αλλά έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Υπάρχει επίσης μια αισθητική πλευρά σε αυτό: τα προσβεβλημένα νύχια τελικά ξεθωριάζουν, ξεφλουδίζονται και μια δυσάρεστη μυρωδιά προέρχεται από τα πόδια.