Πώς φαίνεται ο μύκητας στα νύχια των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα: πώς να αναγνωρίσετε τον μύκητα στα αρχικά στάδια;

Από όλες τις μυκητιάσεις, οι μυκητιάσεις (μυκητιακές βλάβες) του δέρματος στα πόδια είναι οι πιο συχνές. Ονομάζονται επίσης ringworm ή πόδι του αθλητή. Περίπου το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με μυκητιασικές ασθένειες. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς δεν τα πηγαίνουν ποτέ στον γιατρό και μεταδίδουν τον μύκητα σε αγαπημένα πρόσωπα. Μικροσκοπικά παθογόνα εισβάλλουν στο χόριο (δέρμα) ή στα νύχια. Στην τελευταία περίπτωση μιλάμε για ονυχομυκητίαση.

Γιατί προσβάλλονται συχνότερα τα πόδια;

Στο δέρμα υπάρχουν πάντα διάφοροι μύκητες. Η αναπαραγωγή τους αναστέλλεται από ωφέλιμα βακτήρια και δερματικά μυστικά. Με παραβιάσεις της ανοσίας, αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος, προκύπτει ευνοϊκός χρόνος για τους μύκητες - είναι ελεύθεροι να πολλαπλασιαστούν. Οι πύλες εισόδου για μόλυνση μπορούν να χρησιμεύσουν ως περιοδική βλάβη:

  • Γρατσουνιά;
  • ρωγμές?
  • Σφουγγάρισμα.

Μια άλλη αιτία μυκητιάσεων είναι οι ενδοκρινικές διαταραχές. Με διαταραχές στην εργασία των ενδοκρινών αδένων, αλλάζει όχι μόνο η ορμονική ισορροπία, αλλά και το έργο ολόκληρου του οργανισμού. Μεταξύ άλλων, αλλάζει η σύσταση των δερματικών μυστικών, με αποτέλεσμα να χάνουν τις βακτηριοκτόνες τους ιδιότητες. Οι μύκητες μπορούν να τρέφονται με αυτό, γεγονός που προάγει επίσης την αναπαραγωγή.

Άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στην αποδυνάμωση των προστατευτικών δυνάμεων:

  • Διατροφική εξάντληση (υποσιτισμός).
  • αβιταμίνωση;
  • υπερβολικό σωματικό και ψυχο-συναισθηματικό στρες.
  • διάσειση?
  • τακτικό στρες.

Όλα αυτά είναι μη ειδικές αιτίες δερματικών μυκητιακών αλλοιώσεων. Μπορούν να προκαλέσουν πόδι του αθλητή, λείο δέρμα στο σώμα ή στους βλεννογόνους.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά είδη μυκήτων (γένος Trichophyton ή Microsporum) - παθογόνοι (παθογόνοι). Όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή στην επιφάνειά του, προκαλούν ασθένεια. Στην περίπτωση των ποδιών, η ασθένεια είναι γνωστή ως ρουβρομυκητίαση. Στο σώμα, αυτά τα παθογόνα σχηματίζουν συγκεκριμένα σημεία - λειχήνες. Μπορείτε να μολυνθείτε από άτομο ή ζώο.

Το δέρμα των ποδιών είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τους μύκητες. Υπάρχουν πάντα πολλά κερατινοποιημένα κύτταρα. Τα μικρόβια χρησιμεύουν ως στέγαση και τροφή. Ο «αχαλίνωτος» μύκητας συμβάλλει στην εφίδρωση των ποδιών Στα κλειστά παπούτσια σχηματίζεται στα πόδια ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, υγρό περιβάλλον – το «όνειρο» κάθε μύκητα. Εάν ένα άτομο παραμελεί την υγιεινή των ποδιών, δεν στεγνώνει και απολυμαίνει τα παπούτσια, τότε η μόλυνση πρώτα πολλαπλασιάζεται σε αυτά και μετά περνά στα πόδια του «ιδιοκτήτη». Τα κακά προϊόντα υγιεινής, η ξηρότητα, οι συνθετικές κάλτσες συμβάλλουν επίσης στην εξάπλωση μιας μυκητίασης.

Σημάδια μύκητα, οπτικά αντιληπτά

Η θεραπεία της δερματομυκητίασης είναι ευκολότερη όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νόσος. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι μακροχρόνια, περιλαμβάνει τη λήψη χαπιών και τη χρήση εξωτερικών κεφαλαίων. Στα αρχικά στάδια της μυκητίασης, οι αλοιφές μπορούν να διαγραφούν. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα συμπτώματα του μύκητα για να επισκεφτείτε έγκαιρα έναν γιατρό.

Το πώς φαίνεται ο μύκητας εξαρτάται από τη μορφή της μυκητίασης. Η μυκητιασική προσβολή των ποδιών μπορεί να συμβεί σε 3 διαφορετικές παραλλαγές, καθώς και σε μικτή μορφή - εάν υπάρχουν σημάδια τριών κύριων τύπων στα πόδια ταυτόχρονα.

διατριβική μορφή

συμπτώματα μύκητα των ποδιών

Ένας τύπος tinea pedis που επηρεάζει κυρίως το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Το πρώτο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση επώδυνης ρωγμής μεταξύ του 3ου και 4ου ή 4ου και 5ου ελαστικού του ποδιού. Η ζημιά είναι μικρή, αλλά προκαλεί ταλαιπωρία κατά το πλύσιμο των ποδιών και το περπάτημα.

Εάν εξετάσετε προσεκτικά το τραύμα, γίνεται αντιληπτό ένα υπόλευκο περίγραμμα γύρω του (παράδειγμα στη φωτογραφία). Έτσι μοιάζουν οι άκρες του δέρματος γύρω από το αποκολλημένο δάκρυ. Η πληγή μπορεί να φαγούρα, να ρέει, να αυξηθεί ή αντίστροφα - περιοδικά επουλώνεται και μετά να επανεμφανίζεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρωγμή επουλώνεται, αλλά το δέρμα συνεχίζει να απορρίπτεται, αναπτύσσεται υπερκεράτωση (πάχυνση του χορίου), εμφανίζονται καλαμπόκι και κάλοι. Με την προχωρημένη ενδοτριβική μορφή, οι ρωγμές γίνονται μεγαλύτερες (παράδειγμα στη φωτογραφία), εμφανίζονται ανάμεσα σε άλλα δάχτυλα, το δέρμα συνεχώς υγραίνεται. Είναι δύσκολο για τον ασθενή να κινηθεί και να φορέσει παπούτσια.

Προχωρημένος μύκητας στα πόδια

Καθώς αυτή η μορφή εξελίσσεται, η ρωγμή αυξάνεται σε μέγεθος. Παρόμοια σημάδια εμφανίζονται και στο δεύτερο πόδι. Παχιά και μεγάλα στρώματα δέρματος ξεφλουδίζονται γύρω από την πληγή. Το δεύτερο (προσαρτημένο) άκρο δεν απορρίπτεται και οι προσπάθειες αφαίρεσης του κερατινοποιημένου τμήματος με τα δάχτυλα έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετη βλάβη στο πόδι.

Αυτός ο τύπος ποδιού αθλητή είναι ο πιο κοινός. Η εκδήλωση της παθολογίας αρχικά δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Κατά κανόνα, η μόλυνση αναπτύσσεται μεταξύ του 3ου και 4ου δακτύλου και δεν αλλάζει το χρώμα και την υφή του δέρματος μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Μετά από αυτό, εμφανίζονται υγρές ρωγμές και στρώματα δέρματος.

Το ίδιο το πόδι είναι άθικτο, αλλά όταν μολυνθεί ο μύκητας, τα πόδια μπορεί να ιδρώσουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Η θεραπεία του μύκητα της ενδοτριβικής μορφής χαρακτηρίζεται από μέτρια πολυπλοκότητα.

δυσιδρωτική μορφή

μύκητας στο δέρμα των ποδιών

Σε αυτή τη μορφή, τα πρώτα σημάδια ενός μύκητα στο δέρμα είναι οι φουσκάλες στην καμάρα του ποδιού. Τις περισσότερες φορές - κοντά στη φτέρνα. Η επιφάνεια στεγνώνει, εμφανίζονται βαθιές σφραγίδες (όπως οζίδια στην αφή). Αργότερα, ανεβαίνουν αισθητά πάνω από το επίπεδο του δέρματος, καθώς γεμίζουν με υγρό. Τα κυστίδια (κυστίδια) είναι συνήθως μικρά - από 2 έως 5 mm σε διάμετρο. Μπορούν να συγχωνευθούν, σχηματίζοντας μεγαλύτερα - bullae. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και κνησμό γύρω από το εξάνθημα.

Η εξέλιξη της δυσιδρωτικής μορφής της μυκητίασης εκδηλώνεται με το σκάσιμο των φυσαλίδων. Στη θέση τους σχηματίζονται μικρές ή μεγάλες διαβρώσεις. Συχνά μολύνονται με βακτήρια και αρχίζουν να βράζουν. Οι διαβρώσεις δεν επουλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάνουν το περπάτημα επώδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάβρωση εξαφανίζεται και στη θέση της υπάρχει ξηρασία.

φολιδωτό σχήμα

συμπτώματα του ποδιού του αθλητή

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αναπτύσσεται σοβαρή υπερκεράτωση στα πόδια. Το μέγεθος και ο αριθμός των ρωγμών αυξάνεται. Το μεγαλύτερο μπορεί να αιμορραγήσει. Τέτοιες βλάβες είναι ο τρόπος για να εισέλθουν στο σώμα άλλα παθογόνα μικρόβια. Ως εκ τούτου, τα τραύματα περιοδικά φλεγμονώνονται, μπορεί να σχηματιστεί απόστημα. Η πιο κοινή μορφή ποδιού του αθλητή εκδηλώνεται με αυξημένη ξηρότητα του δέρματος στο πελματιαίο τμήμα του άκρου. Μπορεί να σημαίνει μια πρόσφατη προσχώρηση του μύκητα, ή αντίστροφα - να είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης άλλων μορφών.

Στην καμάρα του ποδιού και στη μέση, το χόριο γίνεται ξηρό, λεπτό, γυαλιστερό και καλύπτεται με ένα δίκτυο αυλακιών. Παρατηρείται υπερκεράτωση στην περιοχή των δακτύλων και των φτέρνων - ταχεία κερατινοποίηση, κατά την οποία τα νεκρά σωματίδια δεν έχουν χρόνο να αποκολληθούν. Κάλοι ή καλαμπόκι σχηματίζονται στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Υπάρχουν μικρά σκισίματα στις φτέρνες. Ολόκληρη η επιφάνεια είναι τραχιά από έντονη απολέπιση. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει φαγούρα. Με παρατεταμένη ανάπτυξη μυκητίασης, αυτό το σύμπτωμα απουσιάζει.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον μύκητα στα πόδια από την υπερβολική ξηρότητα, τη δυσάρεστη οσμή, τον κνησμό και το συνεχές ξεφλούδισμα του δέρματος.

ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι ένας τύπος μύκητα του ποδιού (ή των παλάμων) που επηρεάζει τα εξαρτήματα του δέρματος - τα νύχια. Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να προκληθεί από τα ίδια παθογόνα που προκαλούν δερματικές μυκητιάσεις. Μολύνεστε με μούχλα και άλλα είδη μονομυκήτων στο μανικιούρ, στην παραλία, όταν δοκιμάζετε νέα παπούτσια με γυμνά πόδια, όταν πηγαίνετε στη σάουνα ή στην πισίνα. Ένα νύχι του ποδιού μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει. Ο αντίχειρας προσβάλλεται συχνότερα.

Με το χτύπημα της πλάκας των νυχιών, ο μύκητας αρχίζει να διαιρείται. Διεισδύει βαθιά στο νύχι και απλώνεται στην περιοχή του. Τα πρώτα σημάδια με τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε τον μύκητα στα νύχια είναι η απώλεια λάμψης, η εμφάνιση κηλίδων (λευκό, κίτρινο, καφέ, πρασινωπό) και η αλλαγή στο σχήμα της πλάκας των νυχιών.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η δομή του νυχιού στη ζώνη αποχρωματισμού αλλάζει (παχαίνει, γίνεται ανώμαλο, χαλαρό).

Ο καταρροή μύκητας στα νύχια των ποδιών μοιάζει με παχιές κίτρινες αναπτύξεις. Είναι δύσκολο να φροντίσετε τις πληγείσες πλάκες νυχιών. Πριν από κάθε κούρεμα, πρέπει να κάνετε ζεστά ποδόλουτρα. Μετά την επαφή με το νερό, τα νύχια γίνονται πιο απαλά και αφαιρούνται ευκολότερα με εργαλεία μανικιούρ.

Εάν ο μύκητας των νυχιών δεν αντιμετωπιστεί, αρχίζει η ονυχόλυση - η πλάκα ξεφλουδίζει εντελώς ή εν μέρει. Μετά την αφαίρεση των υπολειμμάτων του, το νύχι δεν μεγαλώνει πάντα ξανά. Μερικές φορές η διαδικασία αποκόλλησης τελειώνει με πλήρη απώλεια των νυχιών.

Γενικές αρχές θεραπείας

Θεραπεία του μύκητα των παπουτσιών

Ο μύκητας στα πόδια αντιμετωπίζεται με αλοιφές, κρέμες, διαλύματα, ειδικά βερνίκια. Παράλληλα, στον ασθενή συνταγογραφούνται αντιμυκητιακά φάρμακα.

Για όλη την περίοδο της θεραπείας, παρουσιάζεται προσεκτική υγιεινή των ποδιών, εβδομαδιαία κοπή και πριόνισμα του κατεστραμμένου τμήματος. Κάθε μέρα ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί μια λίμα για πεντικιούρ για να αφαιρέσει το κερατινοποιημένο κυτταρικό στρώμα από την επιφάνεια του ποδιού.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε προσεκτικά τα παπούτσια - να τα αντιμετωπίζετε με αντιμυκητιακά φάρμακα ή απολυμαντικά. Τα παπούτσια στεγνώνουν και αερίζονται στο ύπαιθρο κάθε μέρα.

Εξωτερικά Ταμεία

Στο αρχικό στάδιο του ποδιού του αθλητή, συνταγογραφείται μόνο αλοιφή ή κρέμα. Για θεραπεία, συνταγογραφείται μια κρέμα και άλλα φάρμακα. Εφαρμόζονται στο δέρμα 1-2 φορές την ημέρα αφού πλύνετε καλά τα πόδια με ένα απλό σαπούνι. Πριν χρησιμοποιήσετε κρέμες, είναι σημαντικό να στεγνώσετε τελείως τα πόδια σας. Μην εφαρμόζετε φάρμακα σε βρεγμένο δέρμα. Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να φορά βαμβακερές κάλτσες.

δισκία

Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσετε τον μύκητα μόνοι σας με χάπια. Όλα τα φάρμακα επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και έχουν μια σειρά από αντενδείξεις. Πριν συνταγογραφήσει θεραπεία με αντιμυκητιακά φάρμακα, ο ειδικός συνιστά μια γενική και βιοχημική εξέταση αίματος, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση της κατάστασης των ζωτικών οργάνων.

σκευάσματα για νύχια

Χρήσιμο στη θεραπεία της ονυχομυκητίασης και του ποδιού του αθλητή. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του νυχιού, στη δεύτερη - για την πρόληψη της μόλυνσης των πλακών των νυχιών με μύκητες.

Είναι πιο βολικό να αντιμετωπίζονται με βερνίκια - εφαρμόζονται στα νύχια 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα φθηνότερα φάρμακα για τους μύκητες των νυχιών είναι διαλύματα που εφαρμόζονται στα νύχια δύο φορές την ημέρα μέχρι την πλήρη ανάρρωση. Τα ειδικά τζελ είναι δημοφιλή. Βελτιώνουν οπτικά την κατάσταση των προσβεβλημένων νυχιών και επίσης εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Οι αλοιφές συνταγογραφούνται επίσης για την ονυχομυκητίαση. Εφαρμόζονται στις πληγείσες πλάκες σε παχύ στρώμα, καλύπτονται με επίδεσμο και διατηρούνται έτσι μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το προϊόν. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.

Η πρόληψη του ποδιού του αθλητή είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία του. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να πάρετε τις δικές σας παντόφλες στην πισίνα και στη σάουνα, να πλένετε και να αερίζετε τακτικά τα παπούτσια σας, να φοράτε κάλτσες από φυσικά υφάσματα, να χρησιμοποιείτε προϊόντα κατά του ιδρώτα. Με τακτικές επισκέψεις σε «υγρές» ιδρύματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασικά φάρμακα προληπτικά - περιποιηθείτε το δέρμα των ποδιών 1-2 φορές την εβδομάδα.