Πώς να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή

Η μυκητίαση ή μυκητίαση του ποδιού είναι μια παθολογία που εμφανίζεται στο 40% των ανθρώπων. Οι λόγοι για την ανάπτυξη μιας λοίμωξης μπορεί να είναι διαφορετικοί: από παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής έως την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών των εσωτερικών οργάνων και συστημάτων. Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα και λαϊκές μεθόδους, αλλά μόνο μετά από προηγούμενη διάγνωση και διαβούλευση με έναν δερματολόγο.

Μύκητας στα πόδια

Πώς να αναγνωρίσετε το πόδι του αθλητή

Με την ανάπτυξη της μυκητίασης του ποδιού, εμφανίζεται βλάβη στον ιστό του δέρματος. Τα πρώτα σημάδια της νόσου δεν είναι έντονα και επομένως συχνά γίνονται αντιληπτά ως φυσιολογική τραχύτητα και ερεθισμός του δέρματος στα πόδια.

Παρά τον επιπολασμό της παθολογίας, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν το πόδι του αθλητή. Η μυκητίαση των ποδιών εμφανίζεται 3-5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Όσο περισσότερο εξελίσσεται ο μύκητας, τόσο πιο έντονα γίνονται τα συμπτώματά του.

Συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος των ποδιών:

 • Στα πρώτα στάδια, ο ασθενής παρατηρεί έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος, το οποίο δεν εξαλείφεται τελείως ακόμη και μετά από συμβατική θεραπεία ποδιών και χρήση κρεμών.
 • σταδιακά η φαγούρα αρχίζει να σας ενοχλεί, η οποία αυξάνεται καθημερινά και προκαλεί έντονη δυσφορία.
 • Η μυκητίαση των ποδιών συνοδεύεται από αλλαγή στον τόνο του δέρματος
 • Μαζί με τον κνησμό υπάρχει μια ξινή μυρωδιά, η οποία εμφανίζεται όταν ένας μύκητας αναπτύσσεται στο δέρμα. συνοδεύεται από έντονη μυρωδιά ιδρώτα (λόγω δυσλειτουργίας των υποδόριων αδένων, η εφίδρωση αυξάνεται).
 • Ο τόνος του δέρματος των ποδιών αλλάζει επίσης, το επιθήλιο στο σημείο της βλάβης αποκτά αφύσικο χρώμα: γαλαζωπό, πρασινωπό ή ακόμα και γκριζόμαυρο (σε προχωρημένες περιπτώσεις).

Με τη μυκητίαση των ποδιών, εμφανίζεται συχνά ονυχομυκητίαση (μυκητίαση των πλακών των νυχιών), έτσι τα νύχια του ασθενούς μπορεί να αρχίσουν να σπάνε, να φθείρονται και να αλλάζουν χρώμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γενική υγεία επιδεινώνεται (η αύξηση της θερμοκρασίας, η συνεχής αδυναμία και η απάθεια σας ενοχλούν).

Σπουδαίος! Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα το στάδιο και ο τύπος του μύκητα. Επομένως, εάν πάσχετε από δερματολογική ασθένεια, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ειδικό.

Γιατί είναι επικίνδυνο το πόδι του αθλητή;

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από το πόδι του αθλητή δεν το παίρνουν στα σοβαρά γιατί πιστεύουν ότι η ασθένεια θα υποχωρήσει από μόνη της ή ότι δεν προσπαθούν να απαλλαγούν από τη μόλυνση μέχρι να προκαλέσει αφόρητους πόνους.

Ένα άτομο μεταδίδει μια μυκητίαση περπατώντας ξυπόλητος

Να λάβει υπόψη!Η ιδιαιτερότητα της μυκητίασης των ποδιών είναι ότι η μυκητιασική λοίμωξη είναι μεταδοτική και δεδομένου ότι ένα άτομο περπατά συχνά χωρίς παπούτσια, ο ασθενής εκθέτει μεγάλο αριθμό ατόμων στον κίνδυνο μόλυνσης.

Η μυκητίαση του ποδιού δεν προκαλεί απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ωστόσο, εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές:

 • Μετάβαση της νόσου σε χρόνια μορφή.
 • εξασθενημένη ανοσία?
 • αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων δερματικών παθήσεων.

Οι δερματολογικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 1. Αλλεργία;
 2. εστιακή ή περιφερειακή εξάπλωση του εξανθήματος.
 3. γενικευμένες δερματικές βλάβες?
 4. Σχηματισμός βλατίδων, ερύθημα, έκζεμα.

Επιπλοκές εμφανίζονται σε ασθενείς που παραμελούν τη θεραπεία για το πόδι του αθλητή. Εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, η ασθένεια θα θεραπευτεί χωρίς συνέπειες.

Τι προκαλεί το πόδι του αθλητή;

Η μυκητίαση των ποδιών εμφανίζεται λόγω μόλυνσης. Τα σπόρια των μυκήτων έχουν την ικανότητα να διατηρούν τη ζωτική τους δραστηριότητα ακόμη και χωρίς επαφή με το δέρμα.

Πριν απαντήσουμε στις αιτίες του ποδιού του αθλητή, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετές ομάδες ανθρώπων που είναι ευάλωτοι σε μυκητιάσεις.

Οι κιρσοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη μόλυνση του ποδιού του αθλητή
 • με εξασθενημένη ανοσία.
 • για αγγειακές παθήσεις?
 • παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής.

Οι πιο συχνές αιτίες μόλυνσης στο πόδι του αθλητή είναι:

 1. ασθένειες που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκεια.
 2. Σπάνιες αλλαγές κάλτσες, φορώντας κατώτερα παπούτσια.
 3. Επίσκεψη δημόσιων χώρων κολύμβησης (χωρίς προσοχή στην προσωπική υγιεινή).
 4. μύκητας νυχιών?
 5. αυξημένη εφίδρωση των ποδιών.

Ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης του ποδιού του αθλητή είναι η ψυχοσωματική της νόσου. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι μια παραβίαση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης επηρεάζει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα και το αποδυναμώνει. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αντισταθεί στον μύκητα, επομένως ο κίνδυνος μυκητίασης αυξάνεται.

Είναι το πόδι του αθλητή μεταδοτικό;

Οι ειδικοί στον τομέα της δερματολογίας έχουν αποδείξει ότι η μυκητίαση των ποδιών είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται μετά από επαφή του δέρματος των ποδιών με σπόρια μυκήτων.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου μόλυνσης είναι η μακροχρόνια επιβίωση των σπορίων που πέφτουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Επιπλέον, τα σπόρια των μυκήτων μπορούν επίσης να μείνουν αδρανείς στο δέρμα των ποδιών για πολλά χρόνια και να ενεργοποιηθούν όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην ικανότητα διατήρησης της μολυσματικής δραστηριότητας στην κατάσταση των σπορίων για πολλά χρόνια. Είναι αδύνατο να αποφευχθεί πλήρως η μόλυνση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον, επομένως η διατήρηση των προτύπων υγιεινής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης.

Σπουδαίος!Όταν εξετάζουμε πώς μεταδίδεται το πόδι του αθλητή, θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε τον κίνδυνο μόλυνσης για τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή, ειδικά αυτά που ζουν μαζί του.

Πώς μεταδίδεται το πόδι του αθλητή;

Μια μυκητιασική λοίμωξη μεταδίδεται μέσω οικιακής επαφής. Η κύρια μέθοδος μόλυνσης είναι τα σπόρια που εισέρχονται στο υγιές δέρμα των ποδιών.

Μπορείτε να μολυνθείτε από τον μύκητα φορώντας παπούτσια και κάλτσες από ένα άρρωστο άτομο.

Πώς μεταδίδεται το πόδι του αθλητή; Υπάρχουν δύο τύποι λοιμώξεων από το πόδι του αθλητή.

 1. Άμεση: επαφή του ποδιού με μολυσμένη επιφάνεια, επαφή με τα πόδια ασθενούς, επαφή με ζώο του οποίου η γούνα περιέχει σπόρια.
 2. Έμμεση: επαφή με προσωπικά αντικείμενα ασθενούς με μυκητίαση (κάλτσες, παπούτσια, πετσέτα κ. λπ. ), επαφή με είδη φροντίδας μολυσμένου ζώου.

Στο 60% των περιπτώσεων, η μόλυνση εμφανίζεται κατά την επίσκεψη σε δημόσιους χώρους (σάουνες, λουτρά, παραλίες κ. λπ. ). Υπάρχει επίσης κίνδυνος κατά την εκτέλεση πεντικιούρ εάν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο κομμωτήριο δεν χειρίζονται σωστά.

Τύποι ποδιού του αθλητή

Ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης του ποδιού του αθλητή (όπου εγκαθίστανται τα σπόρια), μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες μορφές μόλυνσης.

Οι δερματολόγοι εντοπίζουν τις κύριες μορφές του ποδιού του αθλητή, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη θέση της πληγείσας περιοχής.

Εκδηλώσεις πελματιαίου ποδιού αθλητή
 1. Διαψηφιακό. Η μυκητίαση επηρεάζει το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Υπάρχουν δύο στάδια αυτής της μορφής: το διατριβικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η μόλυνση είναι τις περισσότερες φορές χρόνια γιατί η περιοχή μεταξύ των δακτύλων προσφέρει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των μυκητιακών σπορίων.
 2. Πελματιαία. Τα επιθηλιακά στρώματα στο πέλμα του ποδιού επηρεάζονται από μυκητιάσεις. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η έντονη κερατινοποίηση, το σκάσιμο και η αποκόλληση του ιστού.
 3. Dyshidrotic. Η πιο επώδυνη μορφή μύκητα στα πόδια, που συνοδεύεται από σχηματισμό φυσαλίδων και φυσαλίδων στο πέλμα του ποδιού, οι οποίες όταν σκάσουν οδηγούν σε δευτερογενή μόλυνση.
 4. Βαθιά μυκητίαση. Στη βαθιά μυκητίαση, μια μεγάλη περιοχή του ποδιού επηρεάζεται, με τη μόλυνση να διεισδύει βαθιά στο δέρμα.
 5. Ονυχομυκητίαση. Αυτή η μορφή μπορεί να είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα μιας μυκητιασικής λοίμωξης του δέρματος στα πόδια. Η ονυχομυκητίαση περιλαμβάνει μόλυνση των πλακών των νυχιών στα πόδια.

Η πιο κοινή μορφή παθολογίας είναι η μεσοδακτυλική παθολογία. Ωστόσο, οι βαθιές και δυσιδρωτικές μυκητιάσεις, που δύσκολα θεραπεύονται πλήρως, θεωρούνται επικίνδυνες.

Διαψηφιακή μορφή

Με έναν μεσοδακτύλιο μύκητα, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια, τα σημάδια μόλυνσης γίνονται όλο και πιο έντονα. Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσετε μόνοι σας το πόδι του αθλητή στα αρχικά στάδια. Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με την ανεπαρκή ενυδάτωση των ποδιών.

Να λάβει υπόψη!Με μολυσματικές βλάβες των ποδιών, ο μεσοδακτύλιος μύκητας στα πόδια των παιδιών διαγιγνώσκεται στο 70% των περιπτώσεων. Τα παιδιά κινούνται πολύ, περνούν συχνά χρόνο έξω και συχνά είναι χωρίς παπούτσια ή κάλτσες.

Μεσοψηφιακοί μύκητες στα πόδια

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σημάδια της ασθένειας είναι άτυπα τις πρώτες μέρες, πώς θα καταλάβετε εάν υπάρχει μύκητας; Στη λαϊκή ιατρική υπάρχει μια ειδική μέθοδος που βοηθά στην ανίχνευση της μόλυνσης στα αρχικά στάδια: βουτήξτε τα πόδια σας σε διάλυμα μαγγανίου και περιμένετε 20 λεπτά.

Εάν μετά τη διαδικασία το χρώμα ολόκληρου του δέρματος έχει αλλάξει, αλλά οι περιοχές μεταξύ των δακτύλων παραμένουν η ίδια απόχρωση, πιθανότατα υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο χόριο.Τα στάδια και οι εκδηλώσεις τους

Η μεσοδακτυλική μυκητίαση εξελίσσεται σε τρία στάδια. Το καθένα έχει χαρακτηριστικά εκδήλωσης. Όσο περισσότερο εξελίσσεται η μόλυνση, τόσο πιο εμφανή γίνονται τα σημάδια. Σταδιακά, η ασθένεια φέρνει όχι μόνο δυσφορία, αλλά και οδυνηρό μαρτύριο.

Αρχική φάση

Στο αρχικό στάδιο, ο ασθενής αρχίζει να ενοχλείται από το ξεφλούδισμα του δέρματος στα πόδια στο διάστημα μεταξύ των δακτύλων. Η περιοχή του πελματιαίου ιστού από το μικρό δάχτυλο έως το τρίτο δάχτυλο επηρεάζεται περισσότερο.

Πώς εκδηλώνεται το υπερκερατωτικό στάδιο του πλακώδους επιθηλίου;

Στο πλακώδες επιθηλιακό υπερκερατωτικό στάδιο ξεκινούν οι διαδικασίες κερατινοποίησης και αποκόλλησης των προσβεβλημένων επιθηλιακών σωματιδίων στην επιφάνεια του ποδιού. Το δέρμα γύρω από τα σημεία εντοπισμού κοκκινίζει, η αίσθηση καψίματος και η αίσθηση συνεχούς κνησμού εντείνονται.

Στο ενδοτριβικό στάδιο, το οίδημα γίνεται αντιληπτό μεταξύ των δακτύλων, εμφανίζεται διάβρωση στις κερατινοποιημένες περιοχές και μπορεί να εμφανιστεί εξόγκωση. Τα συμπτώματα του προηγούμενου σταδίου εντείνονται.

Δυσιδρωτικό στάδιο

Διάγνωση του ποδιού του αθλητή πριν από τη συνταγογράφηση θεραπείας

Στο δυσιδρωτικό στάδιο, σχηματίζονται φουσκάλες, η περιοχή της βλάβης αυξάνεται και εξαπλώνεται περαιτέρω κατά μήκος του ποδιού. Η μυκητίαση επηρεάζει και τα νύχια.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάπτυξη μεσοδακτυλικού μύκητα στα πόδια. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά με την πρώτη υποψία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές που ενέχουν τον κίνδυνο πυωδών λοιμώξεων.Πώς να αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή

Ένας δερματολόγος θα απαντήσει πώς να αφαιρέσετε το πόδι του αθλητή. Η θεραπεία της νόσου μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων. Ο ειδικός συνταγογραφεί μια διάγνωση και καθορίζει μεμονωμένα τι φοβάται ο μύκητας των νυχιών που διαγνώστηκε στον ασθενή.

Για τις μυκητιάσεις των ποδιών χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι:

 • ιατρικός;
 • Ανθρωποι

Το επίκεντρο είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Η θεραπεία στο σπίτι με λαϊκές θεραπείες έχει πρόσθετη επίδραση στην παθολογική διαδικασία και εξαλείφει τα συμπτώματα.

Η θεραπεία για τη μυκητίαση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Δεν θα είναι δυνατό να απαλλαγούμε από την ασθένεια σε λίγες εβδομάδες.

Φαρμακευτική μέθοδος

Όταν επιλέγετε αντιμυκητιακά φάρμακα, θα πρέπει να σκεφτείτε όχι μόνο πώς να θεραπεύσετε γρήγορα το πόδι του αθλητή. Ορισμένα φάρμακα μπορούν μόνο να εξαλείψουν τα σημάδια της νόσου χωρίς να καταστρέψουν τα σπόρια βαθιά κάτω από τα επιθηλιακά στρώματα. Η ατελώς θεραπευμένη μυκητίαση μπορεί γρήγορα να προκαλέσει υποτροπή.

Το πόδι του αθλητή αντιμετωπίζεται με αλοιφές

Αλείφω

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι με τοπικά προϊόντα. Οι αλοιφές είναι αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια της νόσου· σε προχωρημένες μορφές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με δισκία.

Οι δερματολόγοι συστήνουν αλοιφές με απολυμαντικούς, αντιμολυσματικούς και αναπλαστικούς παράγοντες για το πόδι του αθλητή.

Τα συμπτώματα και η θεραπεία μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι αλληλένδετα, καθώς η χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών στοχεύει στην εξάλειψη των σημείων παθολογίας ενώ παρέχει αντιμυκητιασικό αποτέλεσμα.

Σπουδαίος!Η αποτελεσματικότητα του τοπικού παράγοντα διαπιστώνεται στην πρώτη φάση της θεραπείας. Ωστόσο, εάν υπάρχουν σημαντικοί τραυματισμοί στα πόδια, η χρήση αλοιφών από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή.

χάπια

Σε προχωρημένα στάδια του ποδιού του αθλητή συνταγογραφούνται συστηματικά φάρμακα

Τα συστηματικά αντιμυκητιακά έχουν γενική επίδραση. Η δόση του δραστικού συστατικού στα δισκία είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερη από ό, τι στις αλοιφές. Το πλεονέκτημα της μορφής δισκίου του φαρμάκου είναι ότι το φάρμακο έχει ισχυρότερο αποτέλεσμα και όχι μόνο εξαλείφει τη μόλυνση, αλλά και αποτρέπει τις υποτροπές.

Κατά τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή στο σπίτι, μπορείτε να πάρετε δισκία, αλλά τα φάρμακα έχουν αντενδείξεις, επομένως η λήψη τους επιτρέπεται μόνο σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Σπουδαίος!Τα δισκία αντενδείκνυνται στην παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια του θηλασμού και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αντιμυκητιακά φάρμακα σπάνια προκαλούν παρενέργειες, έχουν ελάχιστες αντενδείξεις και σας επιτρέπουν να ξεπεράσετε τις μυκητιάσεις στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Αλοιφές, διαλύματα ή σπρέι χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία μυκήτων σε συνδυασμό με τη λήψη δισκίων.

Παραδοσιακή μέθοδος θεραπείας

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αφαίρεση του ποδιού του αθλητή χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο μετάδοσης του ποδιού του αθλητή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη της μόλυνσης από την επιφάνεια του ποδιού. Οι λαϊκές θεραπείες έχουν επίσης αντισυμπτωματικό αποτέλεσμα.

Να λάβει υπόψη!Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή. Η εναλλακτική ιατρική συνιστάται μόνο ως συμπληρωματική θεραπεία.

Σύμφωνα με κριτικές, οι μέθοδοι για την αφαίρεση του ποδιού του αθλητή θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Ξίδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ξίδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου – Το υπεροξείδιο του υδρογόνου του φαρμακείου αναμιγνύεται με αλκοόλ και επιτραπέζιο ξύδι. Όλα είναι στην ίδια αναλογία. Μια μπατονέτα υγραίνεται στο προκύπτον διάλυμα και το δέρμα στο σημείο της βλάβης του ποδιού αντιμετωπίζεται γενναιόδωρα με αυτό. Η διάρκεια της θεραπείας είναι έως 1 μήνα. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται καθημερινά, πρωί και βράδυ.

Χυμός Celandine

Χυμός Celandine για την οικιακή θεραπεία μυκητιάσεων στα πόδια

Χυμός Celandine – ετοιμάστε ένα διάλυμα για το μπάνιο μετά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τον καθαρισμό του δέρματος των ποδιών. Μετά από αυτό, αρχίζουν να χρησιμοποιούν χυμό celandine. Όταν μαζευτεί πρόσφατα, το φυτό εκκρίνει χυμό από το στέλεχος του, αποτρέποντας τις μολύνσεις του δέρματος. Όλες οι πληγείσες περιοχές των ποδιών αντιμετωπίζονται με χυμό σελαντίνης για ένα μήνα. Το προϊόν πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα.

Λουτρά σόδας

Τα ποδόλουτρα με σόδα έχουν προληπτική και θεραπευτική δράση. Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ένα δοχείο με δύο λίτρα νερό στο οποίο έχουν διαλυθεί δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα για ένα τέταρτο της ώρας. Στη συνέχεια, τα πόδια δεν πλένονται, αλλά απλώς στεγνώνουν με μια πετσέτα. Τα λουτρά γίνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Φυσικά, ο τρόπος θεραπείας του ποδιού του αθλητή με λαϊκές θεραπείες ή φάρμακα αποφασίζεται από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά είναι καλύτερο να προτιμάτε τη θεραπεία με αρθρώσεις, η οποία σας επιτρέπει να επιτύχετε γρήγορα και διαρκή αποτελέσματα στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων.

Γνωρίζοντας πώς μεταδίδεται το πόδι του αθλητή, ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει ότι η θεραπεία της νόσου συνίσταται, πρώτα απ 'όλα, στην πρόληψη. Εάν δεν ακολουθηθεί η πρόληψη, το πόδι του αθλητή μπορεί να εμφανιστεί ξανά. Για να αποφευχθεί η υποτροπή, είναι απαραίτητο να τηρείτε την υγιεινή, να ενισχύετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να τηρείτε τις συστάσεις του δερματολόγου σχετικά με τη θεραπεία.