Το αρχικό στάδιο του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών είναι μια ασθένεια που προκαλεί πολλά προβλήματα στους ανθρώπους. Ο έντονος κνησμός, το κάψιμο και τα αισθητικά προβλήματα που σχετίζονται με την αντιαισθητική εμφάνιση των νυχιών δεν είναι ολόκληρη η λίστα των προβλημάτων που προκαλεί αυτή η ασθένεια. Όσο περισσότερο αγνοείτε το πρόβλημα, τόσο πιο προχωρημένη γίνεται η ασθένεια και η εμφάνιση των νυχιών σας γίνεται πιο άσχημη. Επιπλέον, ολόκληρο το σώμα δηλητηριάζεται σταδιακά από τα απόβλητα της μυκητιακής μικροχλωρίδας. Πώς όμως να μην χάσετε τα πρώτα στάδια του μύκητα των νυχιών, που αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα και φθηνότερα από τα προχωρημένα στάδια; Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την κατάσταση όχι μόνο των νυχιών, αλλά και του δέρματος των χεριών και των ποδιών. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς να μην πυροδοτήσετε την ασθένεια και τι μπορείτε να κάνετε στην αρχή, ώστε με τον καιρό τα όμορφα, ροζ νύχια σας να μην μετατραπούν στα στραβά νύχια του Baba Yaga.

Οπτικές εκδηλώσεις του μύκητα των νυχιών στα αρχικά στάδια

Γιατί εμφανίζεται το αρχικό στάδιο του μύκητα των νυχιών;

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζονται συχνότερα από τη μόλυνση. Ταυτόχρονα, κανείς δεν έχει ανοσία από μυκητιασικές ασθένειες: ακόμη και ένα παιδί μπορεί να «μολύνει» μια δυσάρεστη ασθένεια.

Τα σπόρια των μυκήτων είναι πανταχού παρόντα στον σύγχρονο κόσμο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και επιβιώνουν στην επιφάνεια του εδάφους ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κυρίως όμως «αγαπούν» τη ζεστασιά και την υγρασία, όπου πολλαπλασιάζονται εξαιρετικά γρήγορα. Οι ζεστοί δημόσιοι χώροι όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση με τα πόδια είναι οι προτιμώμενοι βιότοποι του μύκητα. Μπάνια, σάουνες, πισίνες, γυμναστήρια: Μόλις ένα άτομο με μύκητα εισέρχεται σε αυτά τα μέρη που επισκέπτεστε, μικροσκοπικές νιφάδες δέρματος που έχουν μολυνθεί από τη μόλυνση εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε επιφάνεια. Φανταστείτε πόσο συχνά επισκέπτεστε αυτές τις εγκαταστάσεις και θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό αν διαβάζετε αυτό το άρθρο λόγω της γενικής εξέλιξης και όχι επειδή της ανάγκης θεραπείας μυκητιάσεων στα αρχικά στάδια.

Μερικές φορές αρκεί να περπατάτε ξυπόλητοι στο λουτρό ή να φοράτε τις σαγιονάρες κάποιου άλλου και μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο ή μυκητολόγο. Φυσικά, δεν πρέπει να ανησυχείτε εκ των προτέρων: η μόλυνση ριζώνει στο σώμα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο ή υπάρχουν ρωγμές, κάλοι ή πληγές στο δέρμα. Παρεμπιπτόντως, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία χρησιμοποιούμε πολλές φορές την ημέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι επίσης ένας επικίνδυνος βιότοπος για τα σπόρια των μυκήτων.

Η ασθένεια μπορεί να είναι «μεταδοτική» σε ένα ινστιτούτο νυχιών και τόσο οι πελάτες όσο και οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε αυτόν τον κίνδυνο. Η χρήση κακώς αποστειρωμένων εργαλείων συχνά οδηγεί σε μυκητιασική λοίμωξη.

Πολλές χρόνιες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Το να φοράτε άβολα, στενά και αεροστεγή παπούτσια από μη φυσικά υλικά προκαλεί επίσης συχνά μια δυσάρεστη μόλυνση. Το πόδι ιδρώνει σε τέτοια παπούτσια και δημιουργείται ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για σπόρια μυκήτων.

Σημάδια μύκητα της πλάκας νυχιών

Το αρχικό στάδιο του μύκητα ονυχομυκητίασης τις περισσότερες φορές δεν είναι προφανές, επομένως οι άνθρωποι που δεν είναι προσεκτικοί με τον εαυτό τους μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα με τα νύχια τους όταν τα νύχια έχουν ήδη καταστραφεί σοβαρά και η θεραπεία θα κοστίσει σημαντικό ποσό.

Ποια συμπτώματα λοιπόν του μύκητα των νυχιών στα χέρια και τα πόδια μπορούν να αναγνωριστούν σχεδόν αμέσως; Στα αρχικά στάδια μιας μυκητιακής νόσου, το νύχι διατηρεί το συνηθισμένο ροζ χρώμα του, η πλάκα του νυχιού είναι λεία και λαμπερή. Σταδιακά, η δομή του νυχιού πυκνώνει μερικώς, εμφανίζονται ελάσματα και μικρές καταστροφές. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μυκήτων, καθένας από τους οποίους μπορεί να έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν κοινά σημάδια μυκητιακής νόσου.

Πώς αναπτύσσεται ο μύκητας των νυχιών στα νύχια των ποδιών και των ποδιών; Τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια: Εάν η πλάκα του νυχιού εξακολουθεί να είναι λεία και ροζ, το αρχικό στάδιο μιας μόλυνσης από τον μύκητα μπορεί να αναγνωριστεί από έντονο κνησμό. Οι πληγείσες περιοχές φαγούρα, καθιστώντας πολύ δύσκολη την εκτέλεση κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο κνησμός και το κάψιμο γίνονται αισθητά απευθείας στα νύχια καθώς και στο δέρμα. Συχνά υπάρχει μια πικάντικη, δυσάρεστη μυρωδιά.

Το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα γίνεται κόκκινο και ερεθισμένο. Σιγά σιγά, η φυσική λάμψη της πλάκας των νυχιών εξαφανίζεται, γίνεται θολό και το κρεβάτι του νυχιού είναι δύσκολο να διαφανεί. Το νύχι γίνεται ανομοιόμορφο, ανώμαλο ή κυματιστό, κάτι που φαίνεται καθαρά τόσο απτικά όσο και οπτικά. Υπάρχει ένα κενό μεταξύ του νυχιού και του κρεβατιού του νυχιού που είναι εύκολα ορατό. Ορισμένες περιοχές του νυχιού γίνονται κιτρινωπές ή ακόμα και καφέ.

Το αρχικό στάδιο της μυκητίασης της πλάκας των νυχιών μπορεί μερικές φορές να αναγνωριστεί από το ξεφλούδισμα, εύθραυστα νύχια. Φυσικά, το ξεφλούδισμα των νυχιών δεν σημαίνει πάντα ότι τα νύχια είναι «άρρωστα», αλλά συχνά αυτό είναι προάγγελος μυκητιασικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε ήδη πει ότι τα μολυσματικά σπόρια διεισδύουν μέσα από το κατεστραμμένο δέρμα.

Πώς φαίνεται ο μύκητας των νυχιών των ποδιών – τα πρώτα στάδια; Οι φωτογραφίες δεν θα είναι λιγότερο κατατοπιστικές:

Σημάδια ονυχομυκητίασης στα αρχικά στάδια - έλλειψη λάμψης, κενό μεταξύ του νυχιού και της κλίνης του νυχιού

Μύκητας στα νύχια - το αρχικό στάδιο, μοιάζει με αυτό: Το νύχι γίνεται επίσης ανώμαλο και θαμπό και εμφανίζονται επίσης λευκές κηλίδες. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος ασθένειας εμφανίζεται σε γυναίκες στο «ενεργό» χέρι. Τα δεξιά χέρια των δεξιόχειρων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια, καθώς περνούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε επιθετικό περιβάλλον και, ως αποτέλεσμα, τα νύχια γίνονται γρήγορα πιο λεπτά και καταστρέφονται.

Μια αλλαγή στο πάχος της πλάκας στα αρχικά στάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι χαρακτηριστική για τα νύχια, καθώς και για τα χέρια και τα πόδια. Ανάλογα με τον τύπο του μύκητα και την αιτία της νόσου, οι πλάκες μπορεί να πυκνώσουν ή, αντίθετα, να αραιώσουν.

Οι φωτογραφίες από μύκητες στα νύχια στα αρχικά στάδια δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακές:

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια είναι σημάδι της ανάπτυξης ενός μύκητα

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών στα αρχικά στάδια

Όπως και άλλες ασθένειες, ο μύκητας των νυχιών ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία στα αρχικά στάδια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με προϊόντα για εξωτερική χρήση, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι φθηνά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τοπικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω η μόλυνση.

Τα φάρμακα εφαρμόζονται είτε απευθείας στο νύχι είτε στο δέρμα που βρίσκεται κοντά. Τα βερνίκια για τους μύκητες νυχιών είναι αποτελεσματικές θεραπείες που λειτουργούν γρήγορα και είναι πολύ εύχρηστα. Τέτοια σκευάσματα διεισδύουν βαθιά στο νύχι και λόγω της υφής τους παραμένουν πάνω του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από τον τύπο του μύκητα.

Οι αντιμυκητιακές σταγόνες διεισδύουν επίσης βαθιά στον ιστό των νυχιών και υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Απολυμαίνουν τις πλάκες των νυχιών, σκοτώνουν τα βακτήρια και εμποδίζουν την αναπαραγωγή μυκητιακών σπορίων. Οι σταγόνες βοηθούν στη θεραπεία του αρχικού σταδίου του μύκητα των νυχιών.

Οι λοσιόν είναι λιγότερο κοινές, αλλά μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές από νωρίς. Δρουν στην επιφάνεια της πλάκας των νυχιών.

Οι κρέμες για τους μύκητες των νυχιών χρησιμοποιούνται ευρέως. Προορίζεται κυρίως για τη θεραπεία του δέρματος γύρω από κατεστραμμένες πλάκες. Με τη βοήθειά τους, αποτρέπεται η εξάπλωση των λοιμώξεων σε μη κατεστραμμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νέων νυχιών.

Ένα ειδικό σπρέι χρησιμοποιείται για την πρόληψη της νόσου και ως μέρος της θεραπείας. Ή τα πόδια και τα παπούτσια αντιμετωπίζονται.

Το αρχικό στάδιο της μυκητίασης αντιμετωπίζεται κυρίως με τοπικά φάρμακα· καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Τέτοια φάρμακα είναι αποτελεσματικά όταν ένα μικρό μέρος της πλάκας του νυχιού επηρεάζεται από τη μόλυνση.

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μέσων για την εξάλειψη της νόσου. Μια ακριβή αλλά αποτελεσματική μέθοδος στα αρχικά στάδια είναι η θεραπεία με λέιζερ. Οι συσκευές με ακτινοβολία λέιζερ κατευθύνονται στις κατεστραμμένες περιοχές.

Στα αρχικά στάδια του μύκητα των νυχιών, μπορεί να απαιτούνται μόνο τέσσερις τέτοιες διαδικασίες. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα φάρμακα που περιγράφονται παραπάνω.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με όζον, ο ιστός είναι κορεσμένος με όζον. Ειδικές ενέσεις γίνονται στο δέρμα κοντά στο προσβεβλημένο νύχι. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης του μύκητα και στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού των σπορίων του.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε τις λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών στα αρχικά στάδια. Είναι πολλά από αυτά. Οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι καλές γιατί είναι εύχρηστες και οικονομικές. Για παράδειγμα, η θεραπεία του μύκητα με αλάτι και σόδα είναι πολύ αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της νόσου.

Μέτρα πρόληψης

Οι μύκητες είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν: απαιτούν πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα, και η θεραπεία μερικές φορές διαρκεί για πολλά χρόνια. Επομένως, είναι απαραίτητο να ληφθούν προφυλάξεις για να μην κολλήσετε μια δυσάρεστη ασθένεια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχετε την προσωπική υγιεινή: ποτέ μην φοράτε παπούτσια άλλων ανθρώπων. Αν πάτε σε ένα κατάστημα παπουτσιών, δοκιμάστε μόνο τις δικές σας κάλτσες και μην χρησιμοποιείτε αυτές που προσφέρουν οι πωλητές. Φυσικά, δεν μπορείτε να δοκιμάσετε παπούτσια ξυπόλητοι.

Αφού ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι. Είναι καλύτερο να πλένετε τα νύχια σας με σαπούνι πίσσας. Χρησιμοποιήστε προληπτικά μέτρα, υπάρχουν πολλά. Περιποιείτε τα παπούτσια σας τακτικά με αντιμυκητιακά σπρέι.

Όταν επισκέπτεστε ένα ινστιτούτο νυχιών, είναι καλύτερο να έχετε πάντα μαζί σας το δικό σας σετ εργαλείων, τα οποία πρέπει επίσης να απολυμαίνονται τακτικά.

Είναι σημαντικό να πλένετε καθημερινά τις κάλτσες και το καλσόν σας και μετά να τα σιδερώνετε καλά. Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εάν ο μύκητας επηρεάζει πραγματικά τα νύχια, είναι απαραίτητο να προστατέψετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα από την ίδια μοίρα. Ο μύκητας δεν μεταδίδεται μέσω στενής επαφής μεταξύ ενός άρρωστου και ενός υγιούς ατόμου, αλλά μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσω κοινών αντικειμένων και επιφανειών. Περιποιείτε τακτικά το μπάνιο με απολυμαντικά: η ίδια η μπανιέρα, τα χαλιά και τα δάπεδα.