Οι καλύτεροι τρόποι για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή στο σπίτι

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ή δερματομυκητίαση είναι ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες διαφόρων τύπων. Όσον αφορά τη συχνότητα των αλλαγών του δέρματος, είναι δεύτερες μόνο μετά το πυόδερμα. Λόγω φυσιολογικών ιδιοτήτων, ο μύκητας προσβάλλει συχνότερα τα πόδια των κάτω άκρων. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα μόνοι τους και αναζητούν τρόπους για να θεραπεύσουν γρήγορα το πόδι του αθλητή στο σπίτι.

Υγιή πόδια χωρίς μύκητες

Οδοί μόλυνσης

Οι μύκητες στα πόδια επηρεάζουν το κεράτινο στρώμα του δέρματος και τα εξαρτήματά του - τα νύχια. Η ανάπτυξη της νόσου εξαρτάται από την παθογένεια και τη λοιμογόνο δράση των μικροοργανισμών, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και την κατάσταση της ανθρώπινης υγείας. Εάν η κλινική εικόνα είναι ίδια, τα παθογόνα μπορεί να είναι διαφορετικοί τύποι μυκήτων. Τα σπόρια είναι πολύ σταθερά στο εξωτερικό περιβάλλον (υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες) και διατηρούν την ικανότητά τους να μολύνουν για αρκετά χρόνια.

Είναι εύκολο να μολυνθείς από το πόδι του αθλητή, αλλά πρέπει να το παλεύεις για πολύ καιρό και με πείσμα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και μέσα. Η μόλυνση των ποδιών εμφανίζεται όταν παθογόνα σπόρια έρχονται σε επαφή με το δέρμα ενός υγιούς ατόμου. Κύριοι τρόποι μόλυνσης:

 • ανεπαρκής αποστείρωση των οργάνων σε δωμάτια πεντικιούρ,
 • γενικά παπούτσια, είδη υγιεινής (πανάκι, πετσέτα).

Αιτίες για τη μόλυνση του ποδιού του αθλητή:

 • Δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία: μπάνια, σάουνες, πισίνες, γυμναστήρια,
 • αυξημένη εφίδρωση των ποδιών,
 • η παρουσία εκδορών, μικρορωγμών στο δέρμα,
 • μη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής,
 • συστηματική υπερθέρμανση ή υποθερμία των ποδιών,
 • Ασθένειες που σχετίζονται με κυκλοφορικές διαταραχές,
 • ενδοκρινικές παθολογίες που προκαλούνται από μεταβολικές διαταραχές (παχυσαρκία, διαβήτης),
 • μειωμένη ανοσία.

Συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης

Στην κλινική για μυκητιάσεις των ποδιών υπάρχουν διάφοροι τύποι.

 1. Μια εξαφανισμένη μορφή στην οποία υπάρχει ήπιος κνησμός, κάψιμο, ξηρότητα και ξεφλούδισμα μεταξύ των δακτύλων.
 2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Στην περιοχή του πέλματος, στις μεσοδακτύλιες πτυχές, παρατηρείται εκτεταμένο, ελασματικό peeling. Με μακρά πορεία - επώδυνες ρωγμές, φαγούρα.
 3. Αρχικό στάδιο μυκητίασης
 4. Η ενδοτριβώδης μορφή εμφανίζεται όταν το πλακώδες στάδιο δεν αντιμετωπίζεται. Η διαδικασία ξεκινά με την εμφάνιση υπεραιμία και υγρή χαλάρωση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος μεταξύ των δακτύλων. Όταν οι εμποτισμένες περιοχές διαχωρίζονται, αποκαλύπτεται μια διαβρωμένη επιφάνεια, που περιβάλλεται κατά μήκος της περιφέρειας από κομμάτια μαλακωμένης επιδερμίδας. Η διαδικασία περιλαμβάνει περιοχές που γειτνιάζουν με τα δάχτυλα των ποδιών και το πέλμα. Ένα άτομο αισθάνεται πόνο όταν περπατά και μπορεί να αναπτυχθεί μια δευτερογενής πυώδης λοίμωξη.
 5. Υπερκερατωτική. Σχηματίζονται περιοχές ξηρών οζιδίων και γαλαζοκόκκινων πλακών καλυμμένων με πυκνά λέπια. Διαχωρίζονται σαφώς από το υγιές δέρμα και ξεφλουδίζονται κατά μήκος της περιφέρειας. Βρίσκονται στο πέλμα του ποδιού και μεταναστεύουν στις πλάγιες επιφάνειες του ποδιού και στις μεσοδακτυλικές πτυχές. Αυτή η μορφή μπορεί να εμφανιστεί ως κιτρινωπός κάλλος με ρωγμές στο ανώτερο στρώμα. Συμπτώματα: ήπιος κνησμός, σκασμένο και ξηρό δέρμα.
 6. Η δυσιδρωτική μορφή επηρεάζει κυρίως τα πέλματα των ποδιών. Η κλινική εικόνα συμπληρώνεται από μεγάλες φουσκάλες με σφιχτό κάλυμμα. Τα εξανθήματα εμφανίζονται μεμονωμένα ή πολυάριθμα. Οι φυσαλίδες μπορεί να συντηχθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν φλοιώδη στρώματα ή να ανοίξουν για να εκθέσουν διαβρώσεις. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, σχηματίζονται διαβρωμένες περιοχές και εμφανίζεται έντονος πόνος όταν ασκείται πίεση.
προχωρημένο στάδιο του μύκητα

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι των μυκητιάσεων που κλαίνε είναι η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής στα πόδια.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Οι άνθρωποι υπέφεραν από μυκητιασικές ασθένειες πολύ πριν από την εφεύρεση των αντιμυκητιασικών φαρμάκων, επομένως η παραδοσιακή ιατρική έχει πλούσια εμπειρία στη θεραπεία τέτοιων βλαβών στο σπίτι. Ωστόσο, είναι απίθανο να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε γρήγορα τον μύκητα μόνοι σας χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό και χωρίς ειδικά αντιμυκητιακά φάρμακα.

Η πλειονότητα των λαϊκών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα είναι ουσίες που στεγνώνουν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, προάγοντας έτσι το σοβαρό ξεφλούδισμα της επιδερμίδας και ταυτόχρονα αφαιρώντας τα σπόρια των μυκήτων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή

Είναι αδύνατο να συστήσουμε σε όλους έναν από τους πιο γρήγορους τρόπους για να απαλλαγούμε από την ασθένεια. Πολλά εξαρτώνται από το στάδιο της παθολογίας, τον τύπο του μύκητα, τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του δέρματος του ασθενούς και τις συνακόλουθες ασθένειες.

Η χρήση μεθόδων συνδυαστικής θεραπείας έχει καλό αποτέλεσμα.

ιώδιο

Για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, το φάρμακο χρησιμοποιείται με τη μορφή διαλύματος αλκοόλης. Το ιώδιο δεν είναι μόνο ένα ισχυρό αντισηπτικό, αλλά και ένας οξειδωτικός παράγοντας που καταστρέφει το κέλυφος των μανιταριών και προκαλεί μετουσίωση των πρωτεϊνών που περιέχουν. Αυτό οδηγεί στον γρήγορο θάνατο μικροοργανισμών.

Είδος εφαρμογής:

 • Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας αλκοολούχο διάλυμα ιωδίου σε ένα δοχείο που περιέχει 5 λίτρα ζεστό νερό (40°C). Κάντε ένα ποδόλουτρο για 20 λεπτά. Μάθημα - 7 διαδικασίες κάθε δεύτερη μέρα,
 • Αραιώστε το αλκοολούχο διάλυμα ιωδίου 1: 1 με βότκα. Περιποιηθείτε το δέρμα σας με αυτό το μείγμα κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο αφού πλύνετε τα πόδια σας. Η διαδικασία διαρκεί 5-10 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Ιώδιο κατά του μύκητα των νυχιών

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ότι δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση.. Για να το κάνετε αυτό, εφαρμόστε μια σταγόνα ιωδίου στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου. Εάν δεν παρατηρηθούν αλλαγές στο δέρμα μετά από 24 ώρες, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Αντενδείξεις:

 • ατομική δυσανεξία στο ιώδιο,
 • παθήσεις του θυρεοειδούς,
 • ευαίσθητο δέρμα επιρρεπές σε εγκαύματα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται υπό την επίδραση του ενζύμου καταλάση και απελευθερώνεται ατομικό οξυγόνο, το οποίο είναι ένας ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας.

Το ελεύθερο οξυγόνο έχει βακτηριοκτόνες και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επιπλέον, στον τομέα της δράσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου προκύπτουν συνθήκες που είναι δυσμενείς για τη ζωή των μυκήτων.

Ένα βαμβάκι εμποτίζεται σε διάλυμα υπεροξειδίου 3% και εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή για 10 λεπτά. Εάν εμφανιστεί έντονη αίσθηση καψίματος, ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με τρεχούμενο νερό και λιπάνετε με φυτικό λάδι. Η εφαρμογή γίνεται πρωί και βράδυ για 5 ημέρες.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου έχει αντισηπτική δράση, εμποδίζει τους μύκητες να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε γειτονικές περιοχές και μειώνει τις δυσάρεστες οσμές.

Φικαρία

Οι παραδοσιακοί θεραπευτές χρησιμοποιούν βότανα για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Το Celandine δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα δηλητηριώδες φυτό, όλοι οι χειρισμοί πρέπει να πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας λαστιχένια γάντια.

Celandine κατά του μύκητα των νυχιών
 1. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη πρώτη ύλη σελαντίνης σε ένα δοχείο με 200 ml νερό, αφήστε το να πάρει φωτιά για 10 λεπτά, στραγγίστε και προσθέστε το αφέψημα στο νερό του μπάνιου. Χαμηλώστε τα πόδια σας στην πισίνα για 20 λεπτά. Η διαδικασία πραγματοποιείται κάθε δεύτερη μέρα.
 2. Το βάμμα Celandine παρασκευάζεται ως εξής: προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ξηρές ταξιανθίες Celandine σε 200 ml βότκας. Αφήστε να μουλιάσει σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Μετά από 14 ημέρες, τεντώστε και χρησιμοποιήστε για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, λιπάνοντας τις πληγείσες περιοχές δύο φορές την ημέρα.

Ο συμπυκνωμένος χυμός σελαντίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διαβρωτικές βλάβες - αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα βαθιά στρώματα του δέρματος.

Έλαιο Celandine για τη θεραπεία του μύκητα

Το έλαιο Celandine παρασκευάζεται αναμειγνύοντας φρεσκοστυμμένο χυμό με βαζελίνη σε αναλογία 1: 4. Το φάρμακο πρέπει να εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές δύο φορές την ημέρα έως ότου επέλθει ανάρρωση.

Ξύδι: Απόσταγμα μήλου, κρασιού και ξιδιού

Ο μηχανισμός της θεραπευτικής δράσης του ξιδιού για τις μυκητιάσεις των ποδιών βασίζεται στο γεγονός ότι οι μύκητες δεν επιβιώνουν σε όξινο περιβάλλον. Η χρήση του είναι αποτελεσματική στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, όταν η παθολογική επίδραση των παθογόνων περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα.

Για την ενυδάτωση του φλεγμονώδους δέρματος και την εφαρμογή εφαρμογών, χρησιμοποιείται διάλυμα ξιδιού 9%. Για εκτεταμένες βλάβες χρησιμοποιείται η ακόλουθη μέθοδος: Το υγιές δέρμα αλείφεται γενναιόδωρα με βρεφική κρέμα και μια κάλτσα εμποτισμένη σε διάλυμα ξιδιού τραβιέται πάνω από το πόδι..Το πρωί πλύνετε το πόδι με ζεστό νερό και στεγνώστε το.

Η αρχική αντιμυκητιακή αλοιφή είναι φτιαγμένη από φυσικό 9% οξικό οξύ και αυγά. Σε ένα ποτήρι βάζουμε 250 ml ξύδι και 2 φρέσκα αυγά. Το κέλυφος διαλύεται μετά από 3-5 ημέρες υπό την επίδραση οξέος. Ο κρόκος και το άσπρο μετουσιώνονται και γίνονται συμπαγείς. Πρέπει να αλεσθούν με ξύδι και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Λιπάνετε τις μυκητιακές βλάβες μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Μηλόξυδο για μυκητίαση

Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τον μύκητα με αιθέρια ουσία ξυδιού, καθώς είναι ένα οξύ που όχι μόνο προκαλεί επιφανειακό έγκαυμα του δέρματος, αλλά διεισδύει στη βλαστική στοιβάδα του χορίου. Αυτό απειλεί επιπλοκές με τη μορφή ουλών στα πόδια ή δερματοπάθειες που δεν επουλώνονται μακροπρόθεσμα.

Σαπούνι και λουτρά σόδας

Ο πιο ήπιος τρόπος για τη θεραπεία του μύκητα είναι η χρήση ποδόλουτρου με σαπούνι ή σόδα. Μαλακώνουν το ανώτερο κεράτινο στρώμα της επιδερμίδας, γεγονός που διευκολύνει τη διείσδυση άλλων μυκητοκτόνων παραγόντων (πίσσα, μηλόξυδο, ιώδιο) βαθύτερα στις αποικίες των μυκήτων.

Τρίψτε μισό σαπούνι πλυντηρίου και διαλύστε το σε 5 λίτρα ζεστό νερό. Ρίξτε σε ένα μπολ, προσθέστε 100 γρ μαγειρική σόδα και βυθίστε τα πόδια σας στο υγρό. Η διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά, μετά τα οποία ξεπλένονται και στεγνώνουν καλά τα πόδια. Το επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία του προετοιμασμένου δέρματος με έναν αντιμυκητιακό παράγοντα.

Μία από τις συνδυαστικές μεθόδους θεραπείας είναι τα ποδόλουτρα με θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι και μαγειρική σόδα.

Μαγειρική σόδα για το πόδι του αθλητή

Το αλατούχο διάλυμα έχει αντισηπτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Για να το ετοιμάσετε θα χρειαστείτε:

 • Προσθέστε μια μεγάλη κουταλιά αλάτι και μαγειρική σόδα στο ποδόλουτρο.
 • Η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε τα πόδια σας στεγνά. Μάθημα 5-7 ημέρες.

Σαπούνι πίσσας και πίσσας σημύδας

Μπορείτε να εξαλείψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα μιας μυκητιασικής μόλυνσης του δέρματος των ποδιών με πίσσα σημύδας. Οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χρησιμοποιούνται όχι μόνο από παραδοσιακούς θεραπευτές, αλλά και από την επίσημη ιατρική (αλοιφή Vishnevsky). Για τη θεραπεία του μύκητα, η πίσσα σημύδας μπορεί να αγοραστεί στο φαρμακείο.

Είδος εφαρμογής:

 • Μετά από ένα ποδόλουτρο με σαπούνι ή σόδα, κόψτε τα νύχια σας, απλώστε αλοιφή και πίσσα στις πληγείσες περιοχές και ξαπλώστε για 1-2 ώρες ώστε να απορροφηθεί καλά.
 • Βάζονται κάλτσες στα πόδια και δεν γίνονται χειρισμοί για 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια τα πόδια πλένονται με κρύο νερό και η θεραπεία επαναλαμβάνεται.
Σαπούνι πίσσας κατά των μυκήτων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πίσσας που περιέχει 10% πίσσα. Διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας θρυμματισμένο σαπούνι πίσσας σε 2 λίτρα ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας εκεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα άκρα σαπουνίζονται και πασπαλίζονται με μαγειρική σόδα. Καλύψτε τα πόδια με έναν επίδεσμο, φορέστε κάλτσες και αφήστε το όλο το βράδυ. Το πρωί τα πόδια πλένονται με νερό. Το μάθημα έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον μύκητα με τις μυκητοκτόνες ιδιότητες των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Τα λαχανικά θρυμματισμένα σε πολτό εφαρμόζονται σε επώδυνα σημεία και στερεώνονται με κολλητική ταινία και πολυαιθυλένιο. Η κομπρέσα παραμένει μέχρι το πρωί.

Ο χυμός λεμονιού βοηθά στη μετάβαση της μυκητιακής διαδικασίας στην πλάκα των νυχιών. Τα εσπεριδοειδή κόβονται σε φέτες, εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές και στερεώνονται με μεμβράνη και επίδεσμο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10 ημέρες.

Άλλες μέθοδοι

Ένα δίμηνο έγχυμα κομπούχα βοηθά να απαλλαγούμε από τον μύκητα. Το υγρό βράζεται για μια ώρα, φιλτράρεται και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για κομπρέσες και λοσιόν. Συνιστάται να τα κάνετε πριν τον ύπνο, αφού αχνίσετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό με προσθήκη ιωδίου ή υπερμαγγανικού καλίου.

Καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν εύκολα αν αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο από την κομπούχα, το ζυμώσετε και εφαρμόσετε τον πολτό που προκύπτει στο σημείο που πονάει για αρκετές ώρες, ή καλύτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ένα αφέψημα από:

 • λουλούδια κατιφέ,
 • φρούτα βατόμουρου,
 • λουίζα,
 • Φλοιός βελανιδιάς.

Ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας πρώτες ύλες ανακατεμένες σε ίσες αναλογίες σε ένα ποτήρι νερό και βράστε για 15 λεπτά. Μετά την ψύξη και το στράγγισμα, το αφέψημα χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του δέρματος και την εφαρμογή εφαρμογών. Ένας επίδεσμος εμποτισμένος με υγρό τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή για 20 λεπτά. Λόγω της ασφάλειας της μεθόδου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Μάσκες ποδιών κατά των μυκήτων

Η αμμωνία χρησιμοποιείται στα λουτρά κατά του μύκητα των νυχιών. Προσθέστε 50 ml αμμωνίας και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα ανά λίτρο ζεστού νερού. Η διαδικασία διαρκεί 25 λεπτά, μετά την οποία τα πόδια πλένονται με κρύο νερό και στεγνώνουν καλά.

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνιμη θεραπεία για τον μύκητα χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες. Οι θεραπείες στο σπίτι συνήθως μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Εάν διακοπεί η θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί επανενεργοποίηση της νόσου.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαλλαγείτε από τον μύκητα εάν κάποιος στην οικογένεια είναι άρρωστος, καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος να μολυνθούν όλα τα μέλη της οικογένειας εάν υπάρχει στενή επαφή με το σπίτι. Πολυάριθμες ανασκοπήσεις ανθρώπων επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία από μύκητες είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση όλων των προτύπων υγιεινής και την προληπτική θεραπεία.

Εάν, παρά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του μύκητα, η ασθένεια εξελίσσεται και καλύπτει όλο και περισσότερες νέες περιοχές και εμφανίζεται μια δευτερογενής μόλυνση με τη μορφή ελκών, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για εξειδικευμένη βοήθεια.