Πώς μοιάζει ο μύκητας των νυχιών;

Πώς μοιάζει ο μύκητας των νυχιών, συμπτώματα και θεραπείαΜύκητας των νυχιώνΚάθε τρίτο άτομο στη γη έχει ένα πρόβλημα όπως η αποκόλληση και η κατάρρευση των νυχιών, η θόλωση της πλάκας - αυτή είναι η ονυχομυκητίαση. Η ασθένεια επηρεάζει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ο μύκητας των νυχιών (φωτογραφία παρακάτω) εξαπλώνεται γρήγορα και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Εξετάστε λεπτομερέστερα τους κύριους παράγοντες εμφάνισης, τύπους και μεθόδους θεραπείας του μύκητα στο σπίτι.

ταξινόμηση

Οι αιτιολογικοί παράγοντες αυτής της ασθένειας είναι σαπροφυτικά, καλούπια, candida και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Οι κύριοι τύποι παθογόνων:

 1. Epiderrnophyton floccosum. Ανθρωποφιλικός μύκητας που επηρεάζει το στρώμα κερατοειδούς της επιδερμίδας. Μετά τη μόλυνση, στο δέρμα εμφανίζονται ροζ φολιδωτά μπαλώματα με χαρακτηριστικά ασαφή άκρα. Μετάδοση μέσω απλής επαφής ή μέσω οικιακών ειδών.
 2. Trichophyton rubrum και Trichophyton mentagrophytes. Αυτά είναι δύο μανιτάρια που μοιάζουν με μαγιά από το γένος Trichopyton. Έχουν τοξική επίδραση, μπορούν να παραμείνουν σε αδρανή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να γίνουν πιο ενεργά μετά από έκθεση σε αρνητικούς παράγοντες. Τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα και μια δυσάρεστη μυρωδιά, αργότερα εμφανίζεται ένα εξάνθημα και ξεφλούδισμα. Το χρώμα του δέρματος μπορεί να παραμείνει αμετάβλητο.

Οι μυκολόγοι διακρίνουν τέσσερις τύπους μυκητών που μπορούν να προκληθούν από διαφορετικούς μύκητες του ποδιού:

 1. Το σχήμα που διαγράφεται είναι το πιο ελαφρύ. Χαρακτηρίζεται από ελαφρά φαγούρα μεταξύ των δακτύλων και εύκολη απολέπιση του δέρματος. Ο λόγος είναι η Candida Saprophyte. Η περίοδος επώασης είναι 2 εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς απλά δεν παρατηρούν τα σημάδια της λοίμωξης και εξαπλώνουν τον μύκητα. Ακόμα και χωρίς θεραπεία, η ασθένεια θα εξαφανιστεί από μόνη της.
 2. Υπερκερατωτικό πλακώδους κυττάρου. Η παραμελημένη μορφή αυτού του ποδιού του αθλητή μπορεί να προκαλέσει βαθιά δάκρυα και βλάβη στον ιστό των ποδιών μέχρι τον αστράγαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό στάδιο της νόσου δεν υπάρχουν εξωτερικές εκδηλώσεις. Η σόλα δεν φαγούρα ή πονάει, μερικές φορές εμφανίζονται μικρές ρωγμές
 3. Η διαγενή ή διαγεννητική είναι πιο συχνή. Τις περισσότερες φορές, η κύρια βλάβη ξεκινά με τις πτυχές του αντίχειρα και του δείκτη και στη συνέχεια απλώνεται κατά μήκος του ποδιού. Πιθανές αιτίες εμφάνισης - επαφή με μολυσμένο άτομο (επιφάνεια), παραβίαση και μη τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής.
 4. Δυσιδρωτική ή φυσαλιδώδης μορφή - μυκητίαση, η οποία προκαλεί την εμφάνιση εξανθημάτων και τοπικών διαβρώσεων στην επιδερμίδα. Μεταδίδεται αποκλειστικά από τον ασθενή και σπάνια διαγιγνώσκεται στο δέρμα των ποδιών. Πιστεύεται ότι αυτό το μανιτάρι αγαπά περισσότερο τα χέρια και τις παλάμες. Ελλείψει κατάλληλης θεραπείας, το μυκητικό έκζεμα εμφανίζεται λόγω της έκθεσης σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Με την πάροδο του χρόνου, οι μυκητιασικές λοιμώξεις εξελίσσονται, αν και το κάνει πολύ αργά. Μερικές φορές οι άνθρωποι ζουν με μανιτάρια για δεκαετίες και δεν ανησυχούν μέχρι να φύγει εντελώς το καρφί, να εμφανιστούν επώδυνες αισθήσεις. Υπάρχουν συνολικά διάφορα επίπεδα.

 1. Πρώτη φάση. Η μυκητιακή λοίμωξη μόλις αρχίζει να καταστρέφει το νύχι, αλλάζει το χρώμα του, εξαφανίζεται η διαφάνεια.
 2. Η εμφάνιση της υπερκεράτωσης. Αυτό το φαινόμενο, όταν με μυκητίαση, το νύχι αρχίζει να πυκνώνει, γίνεται πολύ πυκνό, μερικές φορές μεγαλώνει έντονα. Στο τέλος αυτού του σταδίου, η πλάκα των νυχιών χαλαρώνει, μερικές φορές τα ανώτερα στρώματά της μπορούν απλώς να αποξεστούν με ένα δάχτυλο.
 3. Στο επόμενο στάδιο, η μυκητιακή λοίμωξη μεταναστεύει κάτω από τα νύχια. Η επιδερμίδα βγαίνει από την πλάκα των νυχιών και η πτυχή των νυχιών μπορεί να γίνει κόκκινη, πρησμένη και φλεγμονή.
 4. Τρέχον στάδιο. Το καρφί είναι αναστατωμένο, αλλάζει εντελώς το χρώμα του. Σε αυτό το στάδιο, η πλάκα των νυχιών συχνά αποσπάται πλήρως ή καταστρέφεται.

Η υποψία του μύκητα των νυχιών συνιστάται στο αρχικό στάδιο, στην προχωρημένη του μορφή η θεραπεία είναι δύσκολη και μακρά, μερικές φορές είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε εντελώς την πλάκα των νυχιών. Μην ξεκινήσετε με μυκητίαση.

Συμπτώματα

Η ονυχομυκητίαση επηρεάζει συχνότερα τα νύχια, λιγότερο συχνά τα χέρια. Η ασθένεια ξεκινά με τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο (το εξωτερικό άκρο επηρεάζεται) και επηρεάζει ομαλά όλες τις πλάκες.

Τα κύρια συμπτώματα της ονυχομυκητίασης θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό μιας μυκητιασικής λοίμωξης:

 • την εμφάνιση λευκών ή πρασινωδών λωρίδων και κηλίδων κάτω από τα νύχια.
 • Θολότητα της πλάκας, αλλαγή χρώματος (από κίτρινο σε σκούρο καφέ).
 • Ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος γύρω από τα νύχια.
 • την εμφάνιση τραχύτητας στα πόδια και μεταξύ των δακτύλων.
 • ο σχηματισμός μούχλας στα νύχια.

Για να εντοπίσετε την ασθένεια στα αρχικά στάδια, στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις κύριες εκδηλώσεις του μύκητα των νυχιών. Αυτό θα σας δώσει τουλάχιστον μια γενική ιδέα για το πώς αρχίζει να αναπτύσσεται η λοίμωξη και να δείτε έναν γιατρό εάν εμφανιστούν παρόμοια συμπτώματα.

Πώς μοιάζει το μανιτάρι στη φωτογραφία

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική εξέταση του ποδιού γίνεται ανεξάρτητα.το αρχικό στάδιο της μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιώνΠροκειμένου να μην συγχέεται ο μύκητας με πιθανά καλαμπόκια ή συνηθισμένη μηχανική βλάβη στο πόδι, σας συνιστούμε να μελετήσετε τη φωτογραφία του μύκητα των νυχιών στα αρχικά και προχωρημένα στάδια.

προχωρημένο στάδιο μυκητιασικής λοίμωξης νυχιών

διάγνωση

Υπάρχουν περισσότερα από 50 υποείδη μυκήτων που προκαλούν ονυχομυκητίαση, επομένως είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες. Η προκαταρκτική διάγνωση στο σπίτι είναι δυνατή από το δεύτερο στάδιο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα.

 1. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πλάκες νυχιών για να προσδιοριστεί ο εντοπισμός της μυκητιασικής λοίμωξης.
 2. Το επόμενο κριτήριο είναι το σχήμα της αλλαγής στο πάχος του νυχιού, η παρουσία νιφάδων και θρυμματισμού.
 3. Ο καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι το χρώμα των εστιών της μόλυνσης.
 4. Είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί η κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών κατά τη στιγμή της ανίχνευσης της ονυχομυκητίασης: πολλοί μύκητες το επιτίθενται πρώτα και μετά μετακινούνται στην πλάκα των νυχιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αιτιολογικός παράγοντας είναι πολλαπλοί τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων. Είναι δυνατοί συνδυασμοί δερματοφύτων με μύκητες που μοιάζουν με ζύμη ή καλούπια με Candida.

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών στα αρχικά στάδια

Μυκητιακά νύχια

Όταν συμβαίνει μια τέτοια ασθένεια, υπάρχουν 3 πιθανές θεραπείες, όλα εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο μύκητας. Έτσι:

 • τη χρήση τοπικών ναρκωτικών ·
 • τη χρήση από του στόματος φαρμάκων ·
 • Συνδυαστική θεραπεία.

Τα τοπικά φάρμακα αντιπροσωπεύονται από διάφορες αλοιφές, πηκτές, εναιωρήματα, γαλακτώματα και άλλους τύπους εξωτερικών παρασκευασμάτων. Δρουν μόνο στην εστία της βλάβης και δεν διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος. Χρησιμοποιούνται κυρίως στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της δερματομυκητίασης ή όταν υπάρχει μικρή εστία μόλυνσης. Η θεραπεία κυμαίνεται συνήθως από μία εβδομάδα έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με το βαθμό παραμέλησης της βλάβης.

 1. Τα από του στόματος φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα και δρουν στο παθογόνο από το σώμα. Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν επηρεάζουν μόνο την πληγείσα περιοχή αλλά και ολόκληρο το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί μια μόνο εφαρμογή, μερικές φορές απαιτείται μια αγωγή. Χρησιμοποιούνται για σοβαρές βλάβες και προχωρημένα στάδια μυκητιακών παθήσεων.
 2. Η συνδυαστική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνότερα. Η δράση των εξωτερικών φαρμάκων μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων, επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων περιοχών και τα δισκία δρουν από το εσωτερικό στον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου.

Η πορεία της θεραπείας δεν πρέπει να διακόπτεται για οποιαδήποτε επιλογή θεραπείας. Το σχήμα της χρήσης ναρκωτικών και η διάρκεια καθορίζονται από τον γιατρό. Κατά κανόνα, μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων και των εξωτερικών εκδηλώσεων των μυκητών, η θεραπεία συνεχίζεται για μερικές ημέρες (έως και μία εβδομάδα).

Βερνίκια και αλοιφές κατά των μυκήτων

Εάν ο μύκητας των νυχιών δεν έχει ξεκινήσει, αλλά βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε βερνίκια και αλοιφές που θα βοηθήσουν να μαλακώσουν την πληγείσα περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σπόρια του μύκητα πεθαίνουν υπό την επίδραση του φαρμάκου.

 1. Τα πιο συνηθισμένα αντιμυκητιακά βερνίκια είναι τα "Terbinafine", "Amorolfine", "Cyclopirox". Σύμφωνα με τις οδηγίες, το βερνίκι εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα για αρκετούς μήνες έως ότου το υγιές νύχι ξαναφυτρώσει τελείως.
 2. Επίσης γνωστές είναι: Κρέμες - "Sertaconazole", "Bifonazole", "Ketoconazole", "Terbinafine"; Σπρέι - "Terbinafine", κ. λπ. Εφαρμόστε σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια του δακτύλου και της περιοχής των νυχιών που επηρεάζεται από τον μύκητα. Το αντιμυκητιακό υγρό που περιέχει βορικό οξύ και ρεσορκινόλη θα βοηθήσει να στεγνώσει και να απολυμανθεί το προσβεβλημένο δέρμα και τα νύχια.
 3. Ένα αντισηπτικό με βάση το ιώδιο επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης και επούλωσης του ίδιου του νυχιού και του περιβάλλοντός του. Μετά την εφαρμογή του ψεκασμού, είναι πιθανές εκδηλώσεις αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή καύσου, κνησμού.

Για τη θεραπεία των νυχιών, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο είδος φαρμάκου. Δεν συνιστάται η εναλλαγή των μέσων, τέτοιοι χειρισμοί οδηγούν σε μείωση της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού αποτελέσματος. Πριν ξεκινήσετε τη χρήση, φροντίστε να διαβάσετε τις αντενδείξεις. Απαγορεύεται σε έγκυες γυναίκες, παιδιά και άτομα με ατομική δυσανεξία να χρησιμοποιούν αντιμυκητιακά βερνίκια για θεραπεία.

Πριν εφαρμόσετε βερνίκι ή αλοιφή, η περιοχή των νυχιών που επηρεάζεται από τον μύκητα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με ένα ειδικό αρχείο που συνοδεύει το φάρμακο. Μετά την απολίπανση του νυχιού με διάλυμα νερού-αλκοόλης, εφαρμόζεται ένα στρώμα βερνικιού, το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε λίγες μέρες. Πριν από τη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε ένα ποδόλουτρο με σαπούνι και σόδα. Το βερνίκι απομακρύνεται με οργανικούς διαλύτες όπως κατά τη διακόσμηση.

Εθνοεπιστήμες

Η μυκητίαση των νυχιών στα αρχικά στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους στο σπίτι. Οι λαϊκές θεραπείες είναι καλοί βοηθοί στη σύνθετη θεραπεία της νόσου.

Μύκητας των νυχιών
 1. Θαλασσινό αλάτι. Αυτή η θεραπεία συνδυάζεται καλύτερα με συντηρητικές θεραπείες. Τα λουτρά με θαλασσινό αλάτι είναι μια συνιστώμενη διαδικασία προετοιμασίας πριν χρησιμοποιήσετε τοπικά προϊόντα. Για μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού, πρέπει να πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και να κρατάτε τα πόδια σας για περίπου 15-20 λεπτά.
 2. Δίσκοι από αφέψημα από κλαδιά ιτιάς χρησιμοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Για μαγείρεμα, συλλέξτε νεαρούς βλαστούς, ψιλοκόψτε, πάρτε 500 γρ. Πρώτες ύλες και ρίξτε 2 λίτρα νερό. Αφήστε να βράσει, μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει ο ζωμός, στραγγίστε και κρατήστε τα πόδια για 20 λεπτά.
 3. Λάδι δέντρων τσαγιού. Τα τραυματισμένα νύχια πρέπει να λιπαίνονται, να δένονται και να αφήνονται όλη τη νύχτα πριν πάτε για ύπνο. Αφαιρέστε τους επιδέσμους το πρωί, καθαρίστε την κεράτινη στιβάδα του νυχιού και αποστραγγίστε ξανά το λάδι δέντρων τσαγιού, αλλά μην το τυλίξετε. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπεία έως ότου αρχίσει να αναπτύσσεται ένα υγιές νύχι.
 4. Λουτρά ξιδιού. Αραιώστε 5 κουταλιές της σούπας σε 2 λίτρα ζεστού νερού (37 βαθμούς). μεγάλο. 9% ξίδι. Τα πόδια πρέπει να εμποτιστούν σε μια τέτοια λύση για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια, καθαρίστε το μαλακό κερατινοποιημένο στρώμα του νυχιού με ένα αρχείο νυχιών και επεξεργαστείτε τις πληγείσες περιοχές στα πόδια και μεταξύ των δακτύλων με ελαφρόπετρα. Μετά από τέτοιο χειρισμό, συνιστάται η εφαρμογή αντιμυκητιασικής κρέμας ή διαλύματος. Εκτελέστε τις διαδικασίες τακτικά (1-2 φορές την ημέρα) για ένα μήνα.
 5. Φικαρία. Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό κατά των ασθενειών των νυχιών και του δέρματος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή λόγω του ενεργού του φαινομένου «καυτηριασμού». Ο χυμός Celandine, τα αφέψημα και τα έλαια που βασίζονται σε αυτό το φυτό χρησιμοποιούνται κατά του μύκητα.

Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια από τις νεότερες θεραπείες για μύκητες των νυχιών, ειδικά σε προχωρημένο στάδιο. Αυτή η μέθοδος είναι μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική αφαίρεση ακολουθούμενη από μια μακρά περίοδο ανάρρωσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ, ο υγιής ιστός παραμένει ανέγγιχτος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο ή άλλες δυσάρεστες αισθήσεις.

Μειονεκτήματα της θεραπείας με λέιζερ: υψηλή τιμή, πρέπει να κάνετε διαλείμματα μεταξύ των διαδικασιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη μέθοδο θεραπείας, όλοι οι κανόνες προσωπικής υγιεινής πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να επανεμφανιστεί και η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική εάν δεν γίνει.

Κατά τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, πρέπει να λαμβάνετε τακτικά μέτρα υγιεινής, να αλλάζετε συχνά κάλτσες και παπούτσια αέρα αφού τα φοράτε. Πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες, ώστε μετά τη θεραπεία να μην εμφανιστούν ξανά μυκητίαση των νυχιών.

πρόληψη

Φυσικά, είναι καλύτερο να αποτρέψουμε τον μύκητα παρά να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να προστατευτείτε από τον μύκητα:

 1. Στα πρώτα σημάδια μύκητα (κνησμός, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα), πρέπει να λιπαίνετε γενναιόδωρα τα πόδια με σαλικυλική αλοιφή. Έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και ενυδατώνει το δέρμα. Αντ 'αυτού, τα σαμουά ή το στρεπτοκτόνο είναι επίσης κατάλληλα.
 2. Πριν από κάθε επίσκεψη στην πισίνα, τη σάουνα, το γυμναστήριο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου, είναι σημαντικό να περιποιήσεις τα πόδια σου με μια προστατευτική κρέμα.
 3. Αντιμετωπίστε τα παπούτσια τακτικά, πλύνετε τα αν είναι δυνατόν και στεγνώστε τα έξω. Δεν απαιτούνται ειδικά σκευάσματα για αυτό. Τα περισσότερα προϊόντα μπορούν να καθαριστούν στο εσωτερικό με αλκοόλ ή άλλα αντιβακτηριακά διαλύματα.

Για την ενίσχυση του δέρματος και την εξασφάλιση της τοπικής ανοσίας, είναι κατάλληλη μια συνταγή για προφυλακτικό μείγμα με βάση το κρεμμύδι. Ένα κρεμμύδι αλέθεται με δύο κουταλιές της σούπας μέλι. Η προκύπτουσα πάστα εφαρμόζεται στο δέρμα των ποδιών και των παλάμων. Συνιστάται να διατηρείτε τη μάσκα για 30 λεπτά. Επαναλάβετε κάθε δεύτερη μέρα.