Μύκητας στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη

κορίτσι με μύκητες νυχιών

Περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μυκητιάσεις. Συχνά η ασθένεια εκδηλώνεται στα πόδια. Ο μύκητας των νυχιών στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού προσφέρει πολλές δυσάρεστες στιγμές και στερεί από ένα άτομο μια κανονική, ήρεμη ζωή. Επίσης, μπορεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές. Πώς να θεραπεύσετε έναν μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού; Ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά; Μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις στο άρθρο μας.

Λόγοι εμφάνισης

Ένας μύκητας στο δέρμα του μεγάλου δακτύλου μπορεί να συλλεχθεί σε δημόσιους χώρους (λουτρά, σάουνες, πισίνες, υδάτινα πάρκα και άλλα ιδρύματα όπου οι άνθρωποι περπατούν χωρίς παπούτσια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σπόρια των μυκήτων εισέρχονται συχνά στο δέρμα των ανθρώπων, αλλά δεν μολύνονται όλοι. Για να λάβει χώρα μια μόλυνση, ο μικροοργανισμός πρέπει να εισέλθει στα κύτταρα του δέρματος, να εδραιώσει εκεί και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Αυτό διευκολύνεται από πληγές και μικρορωγμές. Μπορεί να μην τα βλέπουμε, αλλά για τον μύκητα είναι ορθάνοιχτες πόρτες.

Υγιή νύχια ποδιών μετά από μυκητιασική θεραπεία

Είναι επίσης πιθανό να μολυνθείτε από αυτό εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας έχει ήδη μυκητίαση. Αυτό παρατηρείται όταν οι άνθρωποι δεν τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, χρησιμοποιούν κοινή πετσέτα, κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, έχουν κοινά παπούτσια και κάλτσες.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από μύκητα σε δημόσιους χώρους μειώνεται εάν ένα άτομο έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μυκητίαση στη μικρογραφία μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφού δοκιμάσετε παπούτσια σε καταστήματα ή στην αγορά, εάν το κάνετε ξυπόλητοι.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια μυκητιασική λοίμωξη:

 • Κακή υγιεινή των ποδιών.
 • Υπερβολική εφίδρωση (ο ιδρώτας είναι εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής μυκήτων).
 • πλατυποδία.
 • Φορέστε στενά παπούτσια.
 • Ηλικία (με τα χρόνια, η κυκλοφορία του αίματος στους ανθρώπους διαταράσσεται, η ανοσία εξασθενεί).
 • Εκτέλεση πεντικιούρ με μη απολυμανμένα όργανα.

Πιο συχνά, ο μύκητας εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δέρμα του αντίχειρα καθώς μπορεί πιο εύκολα να αναπτυχθεί στα μαλακά στρώματα του χορίου. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, πηγαίνει στα νύχια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ονυχομυκητίαση είναι η υποκείμενη νόσος και οι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται στο δέρμα ήδη από την προσβεβλημένη πλάκα των νυχιών.

σημάδι

Οι μικροοργανισμοί που μολύνουν την πλάκα του νυχιού εκκρίνουν ένζυμα που συμβάλλουν στην καταστροφή της. Με αυτόν τον τρόπο, ο μύκητας προετοιμάζει χώρο για τη δική του αναπαραγωγή και την ανάπτυξη αποικιών. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου.

Η μυκητίαση του δέρματος εκδηλώνεται με έντονο κνησμό. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι. Στη συνέχεια εμφανίζεται μια κυψέλη, γεμάτη με ελαφρύ εξίδρωμα. Η φούσκα σκάει και στη θέση της σχηματίζεται μια βαθιά ρωγμή. Είναι εξαιρετικά επώδυνο, βλάπτει ακόμη και έναν άνθρωπο να περπατάει με παπούτσια. Επιπλέον, η πληγή συνεχίζει να φαγούρα. Γύρω τους σχηματίζεται ξηρό, φολιδωτό δέρμα. Το ρήγμα μπορεί να επουλωθεί, αλλά σύντομα θα επανεμφανιστεί.

Μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών των ποδιών

Η ασθένεια δεν εκδηλώνεται αρχικά στην πλάκα των νυχιών. Ένας μύκητας των νυχιών στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να υποπτευθεί κανείς από μεμονωμένες λευκές κηλίδες και ρίγες. Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει πώς φαίνεται η πληγείσα περιοχή.

Στο δεύτερο στάδιο, το νύχι ξεθωριάζει (μερικές φορές κιτρινίζει), πυκνώνει σημαντικά και καμπυλώνει. Συχνά μπορεί να αναπτυχθεί στο δέρμα και να προκαλέσει πόνο κατά το περπάτημα και τοπική φλεγμονή.

Στο τρίτο στάδιο της ονυχομυκητίασης, το νύχι χαλαρώνει, πονάει να το κόψετε. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να ξεφλουδίσει το δέρμα. Σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής αποτελεί σημαντική απειλή για τους άλλους, καθώς η πλάκα των νυχιών του γίνεται σημείο συλλογής σπόρων μυκήτων που εξαπλώνονται εύκολα στις επιφάνειες.

ταξινόμηση

Η ονυχομυκητίαση έχει τρία στάδια:

 • Το πρώτο είναι ότι η υφή δεν αλλάζει, οι αλλαγές στον τόνο δεν είναι αρκετά ορατές: μπορεί να εμφανιστούν ρίγες και κηλίδες.
 • Το δεύτερο - η πλάκα γίνεται κιτρινωπή, παύει να λάμπει, μια δυσάρεστη μυρωδιά προέρχεται από τα πόδια.
 • Τρίτον - η πλάκα χάνει τη δική της υφή, γίνεται χαλαρή, ξεφλουδίζει από το κρεβάτι του νυχιού.

Μπορείτε να καταλάβετε ποιος μύκητας τον έχει επηρεάσει από το χρώμα του νυχιού:

 • Οι κιτρινωπές κηλίδες υποδηλώνουν δερματόφυτη αλλοίωση, ενώ οι αλλαγές περιορίζονται σε περιοχές στο κέντρο της πλάκας και κατά μήκος των άκρων.
 • Η θέση των αλλαγών στις άκρες και το ξεφλούδισμα υποδηλώνουν ζημιές που προκαλούνται από μύκητες της οικογένειας των ζυμομυκήτων.
 • Το σκουρόχρωμο της πλάκας υποδηλώνει την έλλειψη ροής αίματος στο δάχτυλο και την προσκόλληση μούχλας.

θεραπευτική αγωγή

Η επιτυχία της θεραπείας του μύκητα των νυχιών εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο νωρίς ξεκινά. Στο αρχικό στάδιο, οι τοπικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της μυκητίασης και στα επόμενα στάδια και σε ένα νύχι που μεγαλώνει μόνο η χειρουργική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Εφαρμογή αλοιφών για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών

φαρμακευτική αγωγή

Ο μύκητας στη μικρογραφία αντιμετωπίζεται με ειδικά βερνίκια, αλοιφές και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Στα αρχικά στάδια, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε 1-2 μήνες, σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες ή και ένα χρόνο.

Χαρούμενος

Η επίδραση των θεραπευτικών βερνικιών συνδέεται με το μαλάκωμα της πλάκας και το απολυμαντικό αποτέλεσμα. Το βερνίκι διεισδύει στην πλάκα των νυχιών και καταστρέφει τον μύκητα.

αλοιφές, κρέμες και σπρέι

Τέτοια φάρμακα χρησιμοποιούνται σε δερματομυκητίαση και ονυχομυκητίαση. Είναι πολύ αποτελεσματικά και οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνιστάται η εφαρμογή αυτών των θεραπειών μία ή δύο φορές την ημέρα.

από του στόματος σκευάσματα

Τα δισκία για τη θεραπεία του μύκητα του μεγάλου δακτύλου χρησιμοποιούνται σε μεταγενέστερα στάδια. Με τις μυκητιάσεις, μόνο πολύπλοκη θεραπεία θα βοηθήσει. Τα από του στόματος σκευάσματα περιλαμβάνουν δισκία και κάψουλες.

Πώς να αφαιρέσετε ένα νύχι

Για έναν μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, η αφαίρεση της πλάκας του νυχιού μπορεί να προσφέρει ένα αποτελεσματικό αποτέλεσμα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μέσα που μαλακώνουν το νύχι: επιθέματα, αλοιφές, κρέμες.

πεντικιούρ υλικού

Δεν πρόκειται για αισθητική επέμβαση, αλλά για ιατρική. Πραγματοποιήστε το σε ιατρικά ιδρύματα. Το πεντικιούρ υλικού εκτελείται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ακροφύσιο με λειαντική επίστρωση. Με τη βοήθεια αυτής της διαδικασίας, μπορείτε να απαλλαγείτε από τον μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Η φωτογραφία δείχνει την απόδοση ενός πεντικιούρ υλικού.

θεραπευτικό μανικιούρ για μύκητες στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Πώς είναι η διαδικασία:

 • Η πληγείσα περιοχή απολυμαίνεται.
 • Μαλακώστε με ειδικά φάρμακα.
 • Αφαιρέστε το εξωτερικό στρώμα με ακροφύσια.

Η διαδικασία πραγματοποιείται πολύ προσεκτικά, αφαιρώντας σταδιακά τα στρώματα. Εάν επηρεαστεί το υγιές μέρος του νυχιού, αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εξάπλωση του μύκητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν:

 • Γρήγορη αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων των νυχιών.
 • απουσία πόνου.
 • Επίτευξη καλής διαπερατότητας για ιατρικές αλοιφές και βερνίκια.

Αλλά αυτός ο τύπος πεντικιούρ έχει μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

λέιζερ

Οι τεχνολογίες λέιζερ είναι πολύ πιο ελπιδοφόρες από άλλες μεθόδους αφαίρεσης μυκήτων. Η δέσμη θερμαίνεται με στοχευμένο τρόπο και καταστρέφει επιβλαβείς μικροοργανισμούς χωρίς να αγγίζει τον υγιή ιστό.

Η αφαίρεση των πλακών νυχιών με λέιζερ διαρκεί λίγα λεπτά. Εάν έχουν μολυνθεί περισσότερα από ένα δάχτυλα, η διαδικασία λέιζερ θα διαρκέσει περισσότερο. Για να αφαιρέσετε ένα νύχι με μύκητα, ανάλογα με τον βαθμό βλάβης, μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες. Τα υγιή νύχια μεγαλώνουν ξανά μετά από έξι μήνες.

χειρουργική επέμβαση

Σε αυτή τη διαδικασία, το άρρωστο νύχι αφαιρείται πλήρως. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο μόνο σε περιπτώσεις όπου άλλες μέθοδοι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την ασθένεια. Η αφαίρεση του νυχιού στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να καταστρέψει τον μύκητα μόνο εάν ο ασθενής υποβληθεί σε σύνθετη θεραπεία που συνταγογραφήθηκε από τον γιατρό μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση αντενδείκνυται:

 • Άτομα με κακή πήξη του αίματος.
 • Έχετε μολυσματικές και άλλες ασθένειες στο οξύ στάδιο.
 • Δυσανεξία στην αναισθησία.
 • Υποφέρετε από διαβήτη.
 • άτομα με ανοσολογικές διαταραχές.
 • Με διεσταλμένες φλέβες και διαπερατά τριχοειδή αγγεία.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η ίδια η διαδικασία είναι ανώδυνη για τον ασθενή γιατί γίνεται υπό αναισθησία. Το νύχι και το δέρμα που το περιβάλλει αντιμετωπίζονται με ιώδιο. Ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο κάτω από την πλάκα του νυχιού και το απομονώνει από το δέρμα. Εάν επηρεαστεί μια μικρή περιοχή του νυχιού, αφαιρείται μόνο αυτό το τμήμα.

Μετά τη διαδικασία, ένα αντιβιοτικό εφαρμόζεται στην πληγή και γίνεται επίδεσμος. Η διαδικασία επούλωσης διαρκεί αρκετές εβδομάδες. απαιτείται απολίνωση. Η ανάπτυξη ενός νέου νυχιού μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Πιθανές συνέπειες:

 • Κοπή, πόνος μετά τη διαδικασία.
 • Μόλυνση.
 • Ακανόνιστη ανάπτυξη των νυχιών.
Αλάτι για τη θεραπεία του μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Αποκατάσταση

Κατά κανόνα, ο γιατρός δίνει ατομικές συμβουλές για τη φροντίδα του τραύματος. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές:

 1. Ανάπαυση στο κρεβάτι μετά την επέμβαση για τουλάχιστον 1 μήνα.
 2. Μια ανοιχτή πληγή πρέπει να αντιμετωπίζεται τακτικά, να εφαρμόζονται νέοι αποστειρωμένοι επίδεσμοι και να χρησιμοποιούνται φάρμακα (αλοιφές, κρέμες).
 3. Μετά τη διαδικασία, ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντιμυκητιακά).

πρόληψη

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από ονυχομυκητίαση, θα πρέπει να ακολουθούνται οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Μύκητας μπορεί να μολυνθεί στο σαλόνι ομορφιάς. Αυτό συμβαίνει με ανεπαρκή αποστείρωση των εργαλείων μανικιούρ-πεντικιούρ. Θα πρέπει να επισκεφτείτε σαλόνια που έχουν καλή φήμη και πολλές θετικές κριτικές.
 • Αξεσουάρ για πεντικιούρ που εκτελείται στο σπίτι, καλό είναι να έχετε δικά σας και να μην χρησιμοποιείτε ξένους.
 • Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ, θα πρέπει να τα πασπαλίζετε με ταλκ ή σκόνη και επίσης να τα σκουπίζετε μετά το μπάνιο ή το ντους.
 • Συνιστάται η λήψη βιταμινών που αυξάνουν την ανοσία.
 • Οι συχνές επεμβάσεις πεντικιούρ αραιώνουν την πλάκα των νυχιών, σπάνε τη δομή της, γεγονός που συμβάλλει στη μυκητίαση.
 • Το βερνίκι νυχιών ακετόνης μπορεί επίσης να βλάψει την πλάκα των νυχιών.
 • Απαγορεύεται να φοράτε παπούτσια κάποιου άλλου.
 • Η στεγνή πετσέτα πρέπει να είναι προσωπική.
 • Οι ρωγμές στα πόδια είναι μια κατάσταση κινδύνου για την εμφάνιση μυκητίασης, επομένως χρειάζονται έγκαιρη θεραπεία.

σπιτικές θεραπείες

Όσοι ενδιαφέρονται για τη θεραπεία ενός μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού θα πρέπει να θυμούνται ότι υπάρχουν μέθοδοι παραδοσιακής ιατρικής που δείχνουν επίσης καλά αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε πιο συχνά τέτοιες συνταγές:

 1. Λοσιόν με βάση το επιτραπέζιο ξύδι. Πάρτε μισό ποτήρι νερό, γλυκερίνη και ξύδι, ανακατέψτε. Μια χαρτοπετσέτα γάζας υγραίνεται στο υγρό που προκύπτει και εφαρμόζεται στα νύχια που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα για 25 λεπτά. Η διαδικασία πρέπει να παίζεται 2 φορές την ημέρα.
 2. λουτρό καφέ. Φτιάξτε καφέ (το καλύτερο φυσικά) για να βγει δυνατό το ρόφημα και μετά περιμένετε να κρυώσει λίγο. Τα πόδια πρέπει να χαμηλωθούν στο μείγμα για 25 λεπτά. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται καθημερινά για 5 ημέρες.
 3. Ιώδιο. Είναι φθηνό φάρμακο, αλλά θεωρείται ισχυρό αντισηπτικό. Λιπάνουν τις πληγείσες περιοχές με μια μπατονέτα. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία για μια εβδομάδα, στη συνέχεια να κάνετε ένα διάλειμμα για 7 ημέρες και να ξεκινήσετε ξανά το μάθημα.
 4. Μπάνια με θαλασσινό αλάτι. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας αλάτι σε ένα μπολ με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας σε αυτό για 20 λεπτά.
 5. Επίδεσμος από χρένο. Είναι απαραίτητο να πάρουμε φρέσκες ρίζες χρένου και να τις τρίψουμε σε λεπτό τρίφτη. Για μια κομπρέσα, αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μάζα. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε έναν επίδεσμο τη νύχτα.
 6. Συμπίεση και μπάνιο με πατάτες. Χρειάζεστε φλούδες πατάτας. Πρέπει να πλυθούν και να βράσουν, να πολτοποιηθούν. Ο ζωμός στον οποίο έβρασαν τα καθαρίσματα πρέπει να χρησιμοποιείται για το μπάνιο. Μετά από αυτό, ο παρασκευασμένος πουρές εφαρμόζεται στα προσβεβλημένα νύχια. επίδεσμος. Όταν το προϊόν κρυώσει, τρίψτε το εσωτερικό κερί στα νύχια.

Οι λαϊκές θεραπείες λειτουργούν μόνο στο αρχικό στάδιο της νόσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προφυλακτικό και σε σύνθετη θεραπεία.

κριτικές

Άτομα που πάσχουν από το πόδι του αθλητή γράφουν ότι οι αλοιφές, τα βερνίκια, τα σπρέι και άλλες εξωτερικές θεραπείες βοηθούν στη δακτυλίτιδα μόνο στα αρχικά στάδια. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν όλα τα σπόρια του μύκητα. Επομένως, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μετά από ορατή βελτίωση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν υποτροπές.

Συνιστάται στους ασθενείς να μην αποθηκεύουν παπούτσια, κάλτσες και καλσόν και να τα απορρίπτουν κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία.

Επίσης, συνιστάται στους ασθενείς να πηγαίνουν πάντα στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα στις κάλτσες τους στο σπίτι. Διαφορετικά τα σπόρια του μύκητα θα εξαπλωθούν σε όλο το διαμέρισμα.

Σύμφωνα με όσους προσπαθούν να απαλλαγούν από τον μύκητα των νυχιών, αυτή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η πορεία της θεραπείας πρέπει να είναι μακρά. Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για από του στόματος χρήση, αλλά όλα έχουν πολλές παρενέργειες και αντενδείξεις.

Όλοι οι ασθενείς συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα παρά να θεραπεύεται η ασθένεια.