Συμβουλές: Πώς να προστατέψετε τα νύχια από μυκητιασικές ασθένειες

πώς να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών

Μπότες εμποτισμένες από τη βροχή, στενά και ζεστά παπούτσια, μειωμένη ανοσία - όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ονυχομυκητίασης.

Τα μανιτάρια επιτίθενται το φθινόπωρο

Άβολες ρωγμές στο πόδι ανάμεσα στα δάχτυλα και το νύχι έχει κιτρινίσει; Μπορεί να έχετε προσβληθεί από μύκητα. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτόν τον μικροσκοπικό εχθρό και τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των θυμάτων της ονυχομυκητίασης (ή μύκητα των νυχιών) έχει υπερδιπλασιαστεί.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πέφτουν θύματα με την ίδια επιτυχία. Αλλά ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται με την ηλικία. Μετά από 70 χρόνια, για παράδειγμα, κάθε δεύτερο άτομο πάσχει από ονυχομυκητίαση.

Ευτυχώς, τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούν, καθώς τα νύχια των μωρών μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα νύχια των ενηλίκων και ο μύκητας, αντίθετα, αναπτύσσεται μάλλον αργά.

Πού μπορείτε να βρείτε μανιτάρια; Ναι, πιθανότατα από τους δικούς τους συγγενείς.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μύκητας των νυχιών μολύνεται συχνότερα στην οικογένεια, ακόμη και αν αποτελείται από δύο άτομα. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα με υπερβολική εφίδρωση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και πλατυποδία. Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια: σε αυτά, το δέρμα των ποδιών και τα νύχια είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Κάλτσες και κάλτσες από συνθετικές ίνες, ο κακός αερισμός στα φθινοπωρινά και χειμερινά παπούτσια δημιουργούν ένα υγρό μικροκλίμα για τα πόδια. Η συχνή επαφή των χεριών με οικιακά απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού τραυματίζει τα νύχια στα χέρια και ο μύκητας προτιμά μόνο τις εξασθενημένες και κατεστραμμένες πλάκες νυχιών, ένα υγιές νύχι είναι πρακτικά άτρωτο σε μυκητιασική μόλυνση. Εδώ είναι οι κύριες αιτίες της ονυχομυκητίασης:

Ρωγμές και γρατσουνιές στο δέρμα, τραυματισμοί νυχιών, συνεχώς βρεγμένα πόδια.

Η παρουσία ασθενειών: διαβήτης, AIDS, παχυσαρκία, μειωμένη ανοσία. Ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται όταν διαταράσσεται ο αγγειακός τόνος των ποδιών, για παράδειγμα σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας ή κιρσών.

Λήψη αντιβιοτικών, από του στόματος αντισυλληπτικών.

Η νόσος εμφανίζεται αρχικά στο δέρμα των ποδιών, συχνά στις μεσοδακτυλικές πτυχές. Ένας παρασιτικός μύκητας που έχει εγκατασταθεί στο δέρμα μπορεί να δηλητηριάσει τη ζωή οποιουδήποτε.

Με την πάροδο του χρόνου, η πληγείσα περιοχή αιχμαλωτίζει τα νύχια όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Αργά ή γρήγορα, ένα άλλο άτομο θα πατήσει το πεσμένο δέρμα και θα μολυνθεί.

Εξωτερικά, η εμφάνιση του μύκητα των νυχιών μπορεί να είναι έτσι: το χρώμα και το πάχος των νυχιών αλλάζουν, τα νύχια αρχίζουν να θρυμματίζονται ή να καταρρέουν.

Πού είναι η μόλυνση

Μπορείτε να κολλήσετε έναν μύκητα τόσο σε δημόσιους χώρους (στο πάτωμα σε αποδυτήρια γυμναστηρίου, σε λουτρό, πισίνες, σαλόνι μανικιούρ/πεντικιούρ, σε ξενοδοχείο, στην παραλία) όσο και στο σπίτι σας.

Κοινά παπούτσια στο σπίτι στην οικογένεια, στη χώρα ή σε ένα πάρτι, περπάτημα ξυπόλητος, είδη σπιτιού και εσωτερικά είδη (πετσέτες, χαλιά, κουβέρτες) - αυτοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη μετάδοση του μύκητα μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας συγγενών και φίλοι.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών είναι η πρωτογενής πρόληψη. Είναι καλύτερα να αποφύγετε τη μόλυνση παρά να την αντιμετωπίσετε αργότερα. Για να αποφύγετε τη μόλυνση από μύκητα των νυχιών, πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες:

 1. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε παπούτσια κάποιου άλλου και μην δίνετε τα παπούτσια σας σε κανέναν άλλο, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών σας.
 2. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια αξεσουάρ μανικιούρ για τη θεραπεία άρρωστων και υγιών νυχιών.
 3. Εάν είναι δυνατόν, απολυμάνετε όλα τα αντικείμενα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή τα πόδια και τα χέρια του ασθενούς.
 4. Μην πηγαίνετε ξυπόλητοι στο κοινό, ακόμη και στο σπίτι, και φοράτε λαστιχένιες παντόφλες με κλειστά δάχτυλα για προστασία από πιτσιλιές όταν επισκέπτεστε ένα μπάνιο, τη σάουνα ή την πισίνα. Φορέστε μόνο παντόφλες ακόμα και στην παραλία.
 5. Μετά την πισίνα πρέπει να κάνετε ντους.
 6. Μην επισκέπτεστε ποτέ σπα και πισίνες εάν εμφανιστούν ρωγμές στα πέλματά σας.
 7. Μετά την επίσκεψη σε δημόσιους χώρους, περιποιηθείτε το δέρμα των ποδιών με βορικό οινόπνευμα ή κάποιο είδος αντιμυκητιακής αλοιφής, κρέμας, τζελ ή σπρέι. Για την πρόληψη, είναι κατάλληλα σχεδόν οποιαδήποτε αντιμυκητιακά φάρμακα ή αλκοολούχα διαλύματα αντισηπτικών.
 8. Μην φοράτε λαστιχένιες μπότες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, άβολα παπούτσια που τρίβουν τα πόδια σας.
 9. Μην καταχραστείτε τις συνθετικές κάλτσες ή καλσόν, αλλάξτε τα καθημερινά.

Αμέσως στο γιατρό!

Στην πρώτη υποψία ότι έχετε κολλήσει μυκητιασική λοίμωξη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν μυκητολόγο ή δερματολόγο. Ο γιατρός όχι μόνο διεξάγει μια εξέταση, αξιολογεί το πάχος και τη δομή του νυχιού, αλλά παίρνει και επιχρίσματα ιστών για ανάλυση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσδιορίσει την παρουσία του μύκητα, τον τύπο του και να συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Η ανεπεξέργαστη ονυχομυκητίαση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια νυχιών. Η μόλυνση βλάπτει ολόκληρο το σώμα. Ο μύκητας απελευθερώνει τοξικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και μειώνουν την ανοσία.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι στα πρώτα στάδια είναι αρκετά εύκολο να απαλλαγούμε από τη μόλυνση. Εάν η ασθένεια δεν έχει προχωρήσει, μπορεί να γίνει τοπική θεραπεία: κόψτε τις πληγείσες περιοχές του νυχιού, καλύψτε το υπόλοιπο νύχι με αντιμυκητιακό βερνίκι, αλείψτε το με αντιμυκητιακές αλοιφές, από τις οποίες υπάρχουν πολλές σήμερα.

Θυμηθείτε, όσο περισσότερο ζει ο μύκητας στα νύχια σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαλλαγείτε. Στα τελευταία στάδια, όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση (και προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών), οι μυκητιασικές ασθένειες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

τι πρέπει να ξέρετε

 • Ο συναγερμός πρέπει να ηχήσει με τα πρώτα σημάδια ενός μύκητα στο δέρμα. Μια μυκητιασική προσβολή στο δέρμα αντιμετωπίζεται ευκολότερα και πιο γρήγορα από ότι στα νύχια. Αρκεί μόνο μια εβδομάδα για να λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές με οποιοδήποτε από τα αντιμυκητιακά φάρμακα που υπάρχουν άφθονα σε κάθε φαρμακείο.
 • Ο μύκητας μπορεί επίσης να μολύνει τα μαλλιά, αν και οι μύκητες είναι πιο συνηθισμένοι στα νύχια.
 • Μερικές φορές μια αλλαγή στην εμφάνιση των νυχιών δεν σχετίζεται με μύκητα, αλλά προκαλείται από την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων: καρδιαγγειακή και πνευμονική ανεπάρκεια, διαταραχή της νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας. Τα νύχια μπορεί να κιτρινίσουν μετά τη λήψη ισχυρών φαρμάκων. Η βλάβη των νυχιών προκαλείται επίσης από ομαλό λειχήνα, έκζεμα, ψωρίαση και τέλος εμφανίζεται και τραυματισμός των νυχιών. Αλλά κυρίως η εμφάνιση των νυχιών αλλάζει λόγω μυκητιασικής λοίμωξης.

λαϊκές συνταγές

Η θεραπεία του μύκητα των νυχιών με λαϊκές θεραπείες είναι σπάνια αποτελεσματική. Ωστόσο, εδώ είναι δύο συνταγές.

 1. Εφαρμόστε ένα κομμάτι κομπούχα στο νύχι που πονάει και δώστε επίδεσμο στο δάχτυλό σας. Αυτό θα μαλακώσει το νύχι και θα διευκολύνει το κόψιμο. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το νύχι να γίνει εντελώς απαλό. Στη συνέχεια, αχνίστε καλά τα πόδια σας και λιπάνετε με αυτό το μείγμα: πάρτε ένα μέρος αιθέριο έλαιο ξιδιού, δύο μέρη γλυκερίνη, δύο μέρη αλκοόλ 96%. Ετοιμάστε το σκόρδο: τρίψτε το σκόρδο και ρίξτε ηλιέλαιο θερμασμένο σε εξήντα βαθμούς (το λάδι πρέπει να καλύπτει το σκόρδο) - ανακατέψτε τα πάντα και αφήστε το για μερικές ημέρες σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο. Βουτήξτε ένα βαμβάκι σε αυτό το λάδι, απλώστε το στο νύχι που πονάει και δέστε το. Βάλτε μια πλαστική σακούλα από πάνω - με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τα κλινοσκεπάσματα, αφού μια τέτοια θεραπεία πρέπει να γίνεται πριν από τον ύπνο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10-15 ημέρες.
 2. Πλύνετε καλά τα πόδια σας πριν πάτε για ύπνο. Μουσκέψτε ένα βαμβάκι σε ξύδι 9% και τοποθετήστε το στο νύχι. Τυλίξτε το δάχτυλό σας από πάνω με ένα αλουμινόχαρτο και στερεώστε το με ένα γύψο. Επαναλάβετε τη διαδικασία το πρωί. Πλύνετε τα πόδια σας μια μέρα μετά από μια τέτοια θεραπεία. Τακτοποιήστε τα νύχια σας - πού να κόψετε, πού να καθαρίσετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές στη σόλα.